Urządzanie nielegalnych gier losowych w mediach społecznościowych przez przedsiębiorców - Kubanek, Anita (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Maksymalizacja zysków w firmach jest celem, który powszechnie przyświeca przedsiębiorcom. Niektórzy z nich korzystają z dobrodziejstw sieci Internet, jakim są social media, aby jeszcze skuteczniej docierać do klientów. Organizują tam również aktywności, którym przyświeca rzeczywiście cel promocyjny jednak niekiedy działania te są poza granicami prawa, jak jest w przypadku organizacji różnych losowań i loterii. Celem niniejszego artykułu jest zbadanie czy loteria organizowana w mediach społecznościowych jest rzeczywiście grą hazardową w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych. Ponadto poddano analizie podstawy prawne (zarówno prawo powszechnie obowiązujące jak i regulaminy wewnętrzne) urządzania loterii oraz zgłębiono problematykę odpowiedzialności w przypadku naruszenia przepisów prawa. Artykuł został wzbogacony o część empiryczną, zawierającą badania własne z województwa kujawsko-pomorskiego. Jak wykazała analiza przepisów prawa, orzeczeń i literatury przedmiotu nie wszystkie organizowane na Facebooku loterie są niezgodne z prawem. Głównym wyznacznikiem zakwalifikowania loterii na Facebooku jako gry hazardowej jest nabycie produktu lub usługi jako warunku udziału w grze. Tym samym wymóg polubienia postu lub wpisania komentarza nie narusza ustawy o grach hazardowych.