Ochrona pracy dzieci i młodocianych na polskim rynku pracy - Ziółkowska, Krystyna (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Jednym z podstawowych celów powołanej po I wojnie światowej Międzynarodowej Organizacji Pracy jest walka z wykorzystywaniem dzieci do pracy zarobkowej. Problem ten istniał w świecie od początku dziejów, ale zwrócono na niego uwagę dopiero w czasach rewolucji przemysłowej. Liczne międzynarodowe konwencje podpisywane pod egidą MOP doprowadziły do ustalenia minimalnego wieku, w którym można podjąć pracę. Polska ratyfikując konwencję MOP nr 138, Europejska Kartę Społeczna i Dyrektywę Rady Nr 94/33/WE, zobowiązała się do zagwarantowania prawnego zakazu zatrudniania dzieci. W Konstytucji RP zawarto zapis, że zatrudnianie osób poniżej 16 roku życia do stałej pracy jest zabronione. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie prawnych możliwości wykonywania pracy przez dzieci i młodzież na gruncie aktualnych przepisów prawnych w Polsce.