Pomniejszenie podstawy wymiaru emerytury powszechnej kobiet urodzonych w latach 1949-1952 pobierających emeryturę wcześniejszą - Siermińska-Warczak, Celina (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
W dniu 01.01.2013 r. wszedł w życie przepis art. 25 ust. 1b ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Przepis ten przewiduje obniżenie wymiaru emerytury przyznawanej po osiągnięciu wymaganego wieku emerytalnego o sumę kwot pobranych przez ubezpieczonego wcześniejszych emerytur. Niniejszy artykuł ukazuje problem w stosowaniu powyższych regulacji wobec kobiet urodzonych w latach 1949-1952, które pobierały wcześniejsze emerytury i prawo do emerytury w wieku powszechnym nabyły przed 01.01.2013 r., lecz wniosek o ustalenie prawa do emerytury złożyły po tej dacie. W artykule dokonano analizy dotychczasowego orzecznictwa Sądu Najwyższego i Trybunału Konstytucyjnego w tej materii, jak również poddano przedmiotowe regulacje ocenie pod kątem zgodności z postanowieniami Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności.