Przestępczość osób starszych – wybrane aspekty kryminologiczne - Świerczewska-Gąsiorowska, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Obok obserwowanych zmian dynamiki w liczbie ludności na świecie należy zwrócić uwagę na postępujące zjawisko demograficzne, jakim jest starzenie się społeczeństw. Fenomen tego procesu definiuje się, jako wzrastający odsetek osób starszych w populacji ludzkiej. Można ten proces określić, jako współczesny trend światowy, który stał się przedmiotem panelów dyskusyjnych w gremiach międzynarodowych zarówno na poziomie państw jak i organizacjach pozarządowych. Wydaje się zatem koniecznym podejmowanie współcześnie dyskursu w obszarze kryminologii nie tylko w kontekście osób starszych jako ofiar przestępstw ale także osób starszych jako ich sprawców. Zasadniczym celem artykułu jest ukazanie, czym charakteryzuje się współczesna przestępczość osób starszych w Polsce w aspekcie jej rozmiarów, dynamiki i struktury. Analiza wyników badań pozwoliła wyprowadzić następujące wnioski: przestępstwa popełniane przez osoby starsze dotyczą seniorów w wieku 65,27 lat, mediana zaś wynosi 64 lata. Przestępstwa osób starszych zdecydowanie najczęściej podlegają kwalifikacji z kodeksu karnego. Stanowią one bowiem - 93% ogółu wszystkich przestępstw popełnianych przez osoby starsze. Analiza wyników badań doprowadziła również do wniosku, że udział przestępstw osób starszych wahał się w zależności od regionu Polski tj. od 1,4% do 3,1%.