Kryminalizacja naruszenia ochrony danych osobowych - Nawacki, Maciej (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Problem zakresu kryminalizacji z art. 107 Ustawy o ochronie danych osobowych ma znaczenie, w sytuacji kiedy przetwarzanie danych osobowych lub zbiorów danych osobowych jest powszechne. Nie jest jasne, w jakim zakresie przepis art. 107 UODO zawiera kryminalizację naruszenia przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Nadto nałożenie sankcji karnych za naruszenie prawa krajowego ochrony danych osobowych i sankcji administracyjnych nie powinno prowadzić do naruszenia zasady ne bis in idem. Niewątpliwie staranniejsza redakcja art. 107 UODO przyczyniłaby się do uniknięcia wielu wątpliwości związanych z wykładnią tego przepisu. Artykuł dotyczy analizy naruszenia ochrony danych osobowych. Celem niniejszego opracowania jest wykładnia znamion „niedozwolonego” i „nieuprawnionego przetwarzania danych osobowych”. Kluczowe jest ustalenie znaczenia i wzajemnego związku tych terminów oraz naruszenia ochrony danych osobowych. Umiejętne wykorzystanie reguł interpretacyjnych znanych z prawa karnego i prawa administracyjnego pozwala na pociągnięcie przestępców do odpowiedzialności za najpoważniejsze naruszenia zasad przetwarzania danych osobowych. Autor zwraca uwagę na związek między ogólnymi warunkami uprawnień naprawczych, nakładaniem kar administracyjnych, a naruszeniem danych osobowych. Analiza prawna wskazuje, że pojęcie naruszenia danych osobowych determinuje zakres kryminalizacji przestępstwa nielegalnego przetwarzania danych osobowych.