Warunki dopuszczenia do wykonywania zawodu kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej. Część 2. Porównanie warunków dopuszczenia do wykonywania zawodów policjanta oraz kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej - Bogdalski, Piotr Dariusz (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Przedmiotem niniejszego opracowania są przesłanki, które warunkują dopuszczenie do wykonywania zawodów policjanta oraz kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej. Z kolei jego celem jest ocena zasadności różnic, które występują w odniesieniu do przesłanek warunkujących ich wykonywanie. Zgodnie z przyjętym założeniem, wykazane w pierwszej części opracowania znaczne podobieństwo zawodowych zadań realizowanych przez policjanta służby prewencyjnej oraz kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej, powinno wpływać na porównywalność katalogów przesłanek, które ograniczają dostęp do obu tych zawodów. Prezentowane w artykule porównanie przesłanek, które warunkują dopuszczenie do wykonywania analizowanych zawodów, ujawnia wiele różnic. Można wśród nich wyodrębnić zarówno rozbieżności w pełni uzasadnione, jak również te, których występowanie wzbudza poważne wątpliwości. W odniesieniu do drugiej z wymienionych grup sformułowane zostały postulaty de lege ferenda.