Niedozwolone postanowienia umowne w Prawie zamówień publicznych - Tanajewska, Renata (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Ustawa z dnia 11 września 2019 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2019 ze zm.), uchylając dotychczasowy akt prawny stanowiący prawo w tym zakresie, stała się podstawową regulacją systemu zamówień publicznych. Ustawa ma na celu kompleksowe uregulowanie materii zamówień publicznych, jakimi są umowy odpłatne zawierane między zamawiającym a wykonawcami, których przedmiotem jest nabycie przez zamawiającego od wybranego wykonawcy robót budowlanych, dostaw lub usług. W zakresie funkcjonalności ustawy ustawodawca zwraca szczególną uwagę na rolę zamawiającego w procesie udzielania i realizacji zamówień publicznych, podkreślając obowiązek współdziałania. Wprowadza również nowe pojęcie w zamówieniach publicznych - niedozwolone postanowienia umowne. Ustawodawca dostrzegł problem niekorzystnego kształtowania postanowień umownych, przerzucając na wykonawcę odpowiedzialność za zakres, na który wykonawca nie ma wpływu. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wprowadzonych do nowej ustawy Prawo zamówień publicznych niedozwolonych postanowień umownych oraz wstępna analiza zagadnienia, w jaki sposób wprowadzony katalog może wpłynąć na funkcjonowanie ustawy Prawo zamówień publicznych. The Act of 11 September 2019. - The Public Procurement Law (Journal of Laws of 2019, item 2019 as amended), by repealing the previous legal act constituting the law in this respect, became the basic regulation of the public procurement system. The act aims to regulate comprehensively the matter of public procurement, which are payable contracts concluded between the ordering party and contractors, the object of which is the purchase of works, supplies or services by the ordering party from a selected contractor. Within the scope of functionality of the act, the legislator pays special attention to the role of the ordering party in the process of granting and performing public procurement, emphasizing the duty of cooperation. It also introduces a new concept in public procurement - prohibited contractual terms. The legislator noticed the problem of unfavourable formation of contractual provisions, transferring the responsibility to the contractor for the scope on which the contractor has no influence. The purpose of this article is to present the prohibited contractual terms introduced in the new Public Procurement Law and a preliminary analysis of the issue of how the introduced catalogue may affect the functioning of the Public Procurement Law.