Zasadność sporu odnośnie nowej definicji zgwałcenia – uwagi na tle proponowanych zmian - Solodov, Denis; Lewandowska, Ewelina (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Artykuł poświęcony jest zbadaniu, czy istnieje potrzeba zmian w definicji gwałtu. Zagadnienie to jest omawiane w oparciu o wymagania art. 36 Konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej (Konwencja przeciwko przemocy) oraz projektu do ustawy o zmianie definicji zgwałcenia złożonego przez klub Lewicy w marcu 2021 roku. Konwencja Stambulska obowiązuje jako integralna część polskiego prawa. W związku z tym autorzy analizują potrzebę wprowadzenia nowej definicji gwałtu w oparciu o wymagania Konwencji antyprzemocowej oraz rekomendacje Amnesty International.