Glosa do wyroku Sądu Najwyższego z 27 lutego 2020 r., sygn. akt V KK 80/19, dotycząca oddalenia wniosku dowodowego o ponowne przesłuchanie małoletniegoenie wniosku dowodowego o ponowne przesłuchanie małoletniego - Cora, Łukasz (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Opracowanie ma na celu wykazanie racji przemawiających za potrzebą każdorazowej oceny przez sąd zasadności żądania oskarżonego o ponowne przesłuchanie małoletniego pokrzywdzonego. Zasadnicza część niniejszego opracowania koncentruje się wskazaniu konfliktu jaki zachodzi pomiędzy zasadą prawdy materialnej, realizacją prawa do obrony przez oskarżonego a ochroną małoletniego pokrzywdzonego przed wtórna wiktymizacją. W glosie sformułowano tezę, że podstawę oddalenia wniosku dowodowego powinien stanowić art. 170 § 1 pkt 4 k.p.k., który należy analogicznie zastosować do sytuacji w której z opinii sporządzonej przez biegłego z zakresu psychologii lub psychiatrii wynika, że ponowne przesłuchanie może z dużym prawdopodobieństwem wywrzeć negatywny wpływ na zdrowie psychiczne małoletniego. W sytuacji opinii biegłego jednoznaczne w swojej konkluzji stwierdzającej istotne psychologiczne przeszkody w udziale małoletniego pokrzywdzonego w przesłuchaniu odmówić uwzględnienia wniosku o ponowne przesłuchanie pokrzywdzonego, opierając się na opinii biegłego wskazującej na obawę narażenia psychiki dziecka na traumę, jaką może wywołać takie przesłuchanie. Autor aprobując wyrażony przez Sądu Najwyższy pogląd uważa, że sytuacja ta wymaga obligatoryjnego skorzystania z opinii biegłego psychologa, a w szczególnych wypadkach także biegłego z innej dziedziny.