Udział obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości jako jedna z gwarancji funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego w polskim prawie konstytucyjnym - Pisz, Maciej (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Niniejszy artykuł ukierunkowany jest na przedstawienie zagadnienia udziału obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości w kontekście gwarancji funkcjonowania szeroko rozumianego społeczeństwa obywatelskiego. Rozważania prowadzone są w odniesieniu do Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. i zmierzają do ukazania zagadnienia udziału obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości – expressis verbis przewidzianego przez polskiego ustrojodawcę na gruncie polskiej ustawy zasadniczej – jako jednej z szeregu gwarancji funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego w polskim prawie konstytucyjnym. W ramach prowadzonych rozważań zostaje m.in. podjęta próba odpowiedzi na pytanie badawcze, czy zaaprobowane przez ustrojodawcę na gruncie Konstytucji RP ujęcie zagadnienia udziału obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości może być uznane za dostateczną gwarancję dla skutecznego funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego w polskim prawie konstytucyjnym.