Nowy środek zapobiegawczy w postępowaniu karnym (art. 276a Kodeksu postępowania karnego) - Karaźniewicz, Justyna (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
W związku z pandemią koronawirusa wprowadzane są szczególne rozwiązania prawne dotyczące różnych sfer życia społecznego. Dotyczą one także postępowania karnego. Ustawą z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw wprowadzono do kodeksu postępowania karnego nowy środek zapobiegawczy. Polega on na zakazie zbliżania się do pokrzywdzonego, kontaktowania się i zakazie publikacji treści godzących w prawnie chronione dobra pokrzywdzonego (art. 276a k.p.k.). Wprowadzenie tego środka zapobiegawczego służyć miało zapewnieniu ochrony członkom personelu medycznego i osobom przybranym im do pomocy przed popełnieniem na ich szkodę ponownego przestępstwa w związku z wykonywanymi przez nich czynnościami opieki medycznej. Podstawą do jego zastosowania jest postawienie oskarżonemu zarzutu popełnienia przestępstwa w stosunku do wskazanych wyżej pokrzywdzonych. W kolejnej ustawie rozszerzono jednak zakres jego stosowania na oskarżonych o przestępstwo stalkingu popełnione w związku z wykonywaniem przez pokrzywdzonego jakiegokolwiek zawodu. Celem artykułu jest wskazanie istoty nowego środka zapobiegawczego, także poprzez odniesienie go do regulacji ogólnych dotyczących stosowania środków zapobiegawczych określonych w kodeksie postępowania karnego. Cel ten obejmuje także dokonanie analizy ustawowych przesłanek środka, wskazanie organów uprawnionych do jego stosowania, a także procedury orzekania zakazów. Odniesiono się także do istniejących do tego pory środków zapobiegawczych, zwłaszcza dozoru Policji.