Укладення господарських договорів у сфері електронної комерції - Pohorilenko, Artur (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Epidemia COVID-19 wymusiła poszukiwanie nowych form prowadzenia biznesu. Firmy, które podjęły inicjatywę i skorzystały z e-commerce, odniosły znaczący sukces. Artykuł poświęcony jest kompleksowej analizie ustawodawstwa Ukrainy w zakresie uregulowania prawnego wymogów co do formy, treści i trybu zawierania umowy biznesowej w tej dziedzinie. Główne wymagania związane ze specyfiką realizacji stosunków umownych w tym obszarze dotyczą przede wszystkim obiegu dokumentów elektronicznych, a także konieczności poświadczania integralności przekazywanych przez nie danych. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że podstawowe wymagania co do zawarcia umowy biznesowej w formie tradycyjnej pozostają aktualne w obszarze e-commerce. Jednocześnie ustawodawstwo zbyt szczegółowo reguluje niektóre aspekty stosunku umownego, pozostawiając stronom niewielką swobodę wyboru nowoczesnych środków komunikacji