Conciliatory methods of settling cases in administrative proceedings - Dobkowska, Bogusława (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W artykule przedstawione zostały koncyliacyjne metody załatwiania spraw w postępowaniu administracyjnym. Są to ugoda administracyjna i mediacja. Instytucja ugody administracyjnej funkcjonuje w k.p.a. od 1980 r. Natomiast instytucja mediacji została wprowadzona do kodeksu postępowania administracyjnego w wyniku nowelizacji z 2017 r. Celem artykułu było przedstawienie tych instytucji i ich weryfikacja w praktyce. Niewątpliwie wprowadzenie mediacji do procedury administracyjnej stanowi realizację trendu wdrażania metod ADR , co zasługuje na wysoce pozytywną ocenę. Wydaje się też, że instytucja mediacji w postępowaniu administracyjnym ma szansę sprawdzić się w większym stopniu, niż ugoda administracyjna.