Brak skargi uprawnionego oskarżyciela a konstrukcja konsumpcji skargi publicznej w zakresie postępowania przygotowawczego, którego wszczęcia odmówiono - Kurowski, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Przedmiotem opracowania jest próba ustalenia zakresu oddziaływania przesłanek procesowych – braku skargi uprawnionego oskarżyciela i konsumpcji skargi publicznej w sytuacji postępowania, co do którego pierwotnie podjęto decyzję o odmowie jego wszczęcia. W pierwszej kolejności podjęto próbę ustalenia, która z tych przesłanek może zachodzić w ujęciu abstrakcyjnym. W dalszej kolejności celem artykułu jest odpowiedź na pytanie czy zaniechanie skorzystania z instytucji nadzoru prokuratorskiego (w szczególności podjęcia na nowo umorzonego postępowania) może wywoływać skutek w postaci umorzenia postępowania. W konkluzji autor dochodzi do wniosku, że postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania przygotowawczego powoduje powstanie sytuacji, w której uprawniony podmiot pozbawia się prawa oskarżania. Zachodzi zatem przesłanka konsumpcji skargi publicznej. Jednocześnie odzyskanie prawa do oskarżania wymaga bądź wydania postanowienia o podjęciu postępowania sprawdzającego bądź postanowienia o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia pod warunkiem zachowania legitymacji dla dokonania tej czynności.