Artur Trubalski (red.), Obowiązki człowieka i obywatela w Konstytucji RP z 1997 roku, Wydawnictwo Sejmowe, Warszawa 2020, ss. 182 - Czachor, Rafał (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Poniższa recenzja odnosi się do pracy zbiorowej Obowiązki człowieka i obywatela w Konstytucji RP z 1997 roku pod redakcją Artura Trubalskiego. W związku z tym, że w ostatnich latach uwaga badaczy koncentruje się raczej na kwestiach konstytucyjnych wolności i praw jednostki, wskazano na fakt, iż jest to bardzo potrzebne i aktualne studium. Składająca się z sześciu rozdziałów praca w sposób właściwy przedstawia katalog obowiązków zawartych w Konstytucji RP. Na marginesie uwag dotyczących treści książki, krótko omówiono również na te kwestie, które nie były przedmiotem uwagi autorów, w tym doktrynalne uzasadnienie i współczesne katalogi obowiązków umieszczone w konstytucjach państw europejskich.