Disinformation in legal and criminalistic reality - Konieczny, Marcin (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Niniejszy artykuł ma na celu omówienie zjawiska dezinformacji, w rzeczywistości prawno-kryminalistycznej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na cele, wzorce i metody stosowania dezinformacji. Celem niniejszych badań jest pogłębienie wiedzy naukowej dotyczącej samej dezinformacji oraz jej kontekstu kryminalistycznego. Jako metodę badawczą wykorzystano analizę dostępnego piśmiennictwa. We wstępnie artykułu scharakteryzowano czym jest dezinformacja, aby w meritum przejść do kluczowych, związanych z nią zagadnień prawnych. Artykuł w pierwszej części ma charakter stricte teoretyczny, podczas gdy w drugiej części opisane są konkretne sprawy karne, gdzie odnaleźć można elementy dezinformacyjne. Artykuł w zamierzeniu stanowi kompleksowe podejście do tematu badawczego poruszając różne kwestie dotyczące dezinformacji w odniesieniu do rzeczywistości prawno-kryminalistycznej, wraz z przytoczeniem stosownych przykładów. Pomimo negatywnych konotacji, jakie wywołuje dezinformacja, czyli świadoma próba zafałszowania przekazu informacyjnego, niekiedy można ją rozważać w kontekście narzędzia operacyjnego, które ma przynieść pozytywny efekt i przyczynić się do rozwiązania konkretnej sprawy, np. umożliwiając przełamanie stagnacji w prowadzonym dochodzeniu.