Podstęp jako znamię przestępstwa zgwałcenia a uboczne motywy podjęcia decyzji o obcowaniu płciowym - Grudecki, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Artykuł dotyczy problematyki ubocznych motywów podjęcia decyzji o obcowaniu płciowym z perspektywy podstępu jako jednego ze znamion przestępstwa zgwałcenia. Na wstępie autor podaje przykłady sytuacji, w których osoba podejmuje decyzję o obcowaniu płciowym pod wpływem błędu co do ubocznych motywów tej decyzji, aby ułatwić prowadzenie dalszych rozważań. Celem artykułu jest bowiem próba przełamania przyjętej linii interpretacyjnej, zgodnie z którą jako podstęp przy zgwałceniu mogą być traktowane wyłącznie wprowadzenie w błąd co do istotnych – a nie ubocznych – motywów decyzji o podjęciu obcowania płciowego. Posługując się różnymi metodami wykładni i posiłkując się ustaleniami piśmiennictwa i orzecznictwa, autor przedstawia argumenty za oraz przeciwko różnicowaniu ubocznych oraz istotnych motywów decyzji o podjęciu obcowania płciowego. Podział ten z perspektywy przedmiotu ochrony przestępstwa zgwałcenia – wolności seksualnej – wydaje się nie znajdować uzasadnienia, pozbawiając prawnokarnej ochrony grupę osób, zwłaszcza trudniących się prostytucją. Jednocześnie siła argumentów przeciwko zmiany interpretacji skłania do twierdzenia o istnieniu luki prawnej w tym zakresie i konieczności rozpoczęcia pogłębionej dyskusji na temat racjonalnej interpretacji znamienia podstępu.