Stosowanie przez inspekcję farmaceutyczną art. 99 ust. 4 ustawy Prawo farmaceutyczne do zezwoleń na prowadzenie aptek ogólnodostępnych wydanych przed wejściem w życie ustawy „apteka dla aptekarza” - Rabiega-Przyłęcka, Agnieszka (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W artykule przedstawiono problemy ze stosowaniem przez inspekcję farmaceutyczną ustawy z dnia 7 kwietnia 2017 r. o zmianie ustawy Prawo farmaceutyczne (zwanej ustawą „Apteka dla Aptekarza”) wprowadzającej wymóg udzielania zezwoleń na prowadzenie aptek ogólnodostępnych farmaceutom albo spółkom osobowym tworzonym przez farmaceutów do zezwoleń na prowadzenie aptek ogólnodostępnych wydanych przed wejściem w życie tej ustawy. Przyjęta przez organy inspekcji farmaceutycznej interpretacja, że podmiot, występując o zmianę zezwolenia na prowadzenie apteki, które uzyskał przed wejściem w życie ustawy nowelizującej, musi spełniać wszystkie nałożone obecnie obowiązującymi przepisami ustawy Prawo farmaceutyczne wymogi jakie musi spełnić podmiot ubiegający się o udzielenie takiego zezwolenia budzi wątpliwości, co potwierdził także Naczelny Sąd Administracyjny w wyrokach z 24 lutego 2022 r. (sygn. II GSK 384/20, II GSK 477/20). Celem artykułu jest przedstawienie problemów związanych ze stosowaniem ustawy „Apteka dla Aptekarza” i podjęcie polemiki z budzącą wątpliwości interpretacją tych przepisów przyjętą przez inspekcję farmaceutyczną. W artykule podniesiono argumentację przemawiającą za niedopuszczalnością stosowania normy wynikającej ze znowelizowanego art. 99 ust. 4 ustawy Prawo farmaceutyczne do zezwoleń na prowadzenie aptek ogólnodostępnych, które zostały udzielone pod wejściem w życie nowelizacji.