Prawne formy realizacji zadań publicznych we współczesnej administracji. Kilka uwag na temat hybrydowych form działania w administracji publicznej - Bieś-Srokosz, Paulina (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Hybryda w szeroko rozumianej kulturze może kojarzyć się z czymś niejednorodnym, odstającym od utartych standardów, która może nieść ze sobą niepokój i stanowić przykład anomalii. W starożytności hybrydą określano istoty składające się z przynajmniej dwóch różnych elementów, np. wół z głową ludzką. Hybrydowość, pomimo upływu tylu lat, tak naprawdę się nie zmieniła. Oczywiście, odwołujemy się do niej w innych aspektach, aniżeli tylko do istot żywych, jak na przykład: do sztuki, filmów, samochodów, ale także do instrumentów prawnych funkcjonujących w obecnym stanie prawnym. W niniejszym artykule głównym celem Autora było przedstawienie hybrydowych prawnych form, z których korzysta administracja publiczna. Niemniej podejście Autora do tej tematyki było bardziej teoretyczne aniżeli dogmatyczne, stąd też rozważania skupione były wokół tworzenia, czy też celowości funkcjonowania tych form w prawie administracyjnym. W wyniku przeprowadzonych badań można pokusić się o wniosek, że hybrydyczność jest coraz częściej stosowana przez ustawodawcę w odniesieniu do prawnych form działania administracji publicznej. Ich powody ustanawiania wiążą się nie tylko z nowymi zadaniami publicznymi, potrzebami społeczeństwa, ale także z szybkością i większą efektywnością realizacji zadań administracji publicznej.