Trudności w rozstrzyganiu przez samorządowe kolegia odwoławcze spraw w przedmiocie świadczeń pielęgnacyjnych, związane z brakiem jednolitości orzeczniczej sądów administracyjnych – wybrane zagadnienia - Oleksy-Piesik, Izabela (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Świadczenie pielęgnacyjne jest formą wsparcia przez Państwo osób, które rezygnują z zatrudnienia ze względu na konieczność sprawowania opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny. Jego rolą jest zrekompensowanie osobie zdolnej do pracy utraty wynagrodzenia. Nie jest to jednak jedyne świadczenie tego rodzaju. Fakt występowania kilku świadczeń, przyznawanych w oparciu o takie same przesłanki, lecz w różnych wysokościach jest sytuacją niekorzystną.Trudności orzecznicze organów administracji publicznej, pojawiające się na gruncie widocznej tu kolizji świadczeń, sprowadzają się do konieczności wypracowania takiego rozwiązania prawnego, które w najpełniejszy sposób zagwarantuje stronie prawo wyboru świadczenia dla niej najkorzystniejszego. Wskazówek w tym zakresie poszukuje się przede wszystkim w orzecznictwie sądowoadministracyjnym. Prezentowanych jest tam kilka - niestety - wykluczających się stanowisk. Każde z nich ma zarówno wady jak i zalety. Celem opracowanie jest ukazanie jak: niejednolitość orzecznicza, zmienność prezentowanych przez sądy poglądów, a także brak jednoznacznych wskazówek, co do dalszego postępowania w danej sprawie wpływa na praktykę stosowania prawa. O tym, że jest to realny problem dla organów administracji publicznej, w szczególności samorządowych kolegiów odwoławczych, świadczy już tylko ilość rozpatrywanych spraw tego rodzaju.Widoczna na tym gruncie dynamika orzecznictwa sądów administracyjnych przekłada się na działania organów właściwych w sprawach świadczeń pielęgnacyjnych. Przede wszystkim, prowadzi zaś do sytuacji, w której brak jest możliwości uszanowania postulatu zachowania ”utrwalonej praktyki rozstrzygania spraw w takim samym stanie faktycznym i prawnym”. Sprowadza się to do tego, że w podobnych sprawach, wydawane są różne rozstrzygnięcia.