Właściwość wojewody w zakresie kontroli i cenzury w czasie stanu wojennego - Karpiuk, Mirosław (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Wojewoda jako przedstawiciel Rady Ministrów w terenie został wyposażony w szereg kompetencji, w tym w zakresie obronności, bezpieczeństwa i porządku publicznego. Nie tylko zapewnia współdziałanie wszystkich organów administracji publicznej działających w województwie, ale też w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa państwa kieruje ich działalnością. Zadania w zakresie kontroli i cenzury również są wykonywane w przypadku zagrożenia (zewnętrznego) bezpieczeństwa państwa na rzecz przywrócenia jego normalnego funkcjonowania, z tym że są skierowane nie do podmiotów administracyjnych, a osób fizycznych, osób prawnych i jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej.Celem artykułu jest wskazanie statusu wojewody jako organu kontroli i cenzury w czasie stanu wojennego. Uprawnienia przedstawiciela Rady Ministrów w województwie w tym zakresie oddziałują na sferę wolności i praw człowieka i obywatela, w związku z czym nie podlegają one wykładni rozszerzającej.Wojewoda w ramach działań podejmowanych na rzecz bezpieczeństwa państwa jest uprawniony do ingerowania w drodze decyzji, w sferę wolności i praw jednostki. Ingerencja ta nie ma jednak charakteru dowolnego, musi on ściśle przestrzegać w tym zakresie litery prawa, a jego działania muszą zmierzać do przywrócenia normalnego funkcjonowania państwa. Instrumenty służące ograniczeniu wolności i praw człowieka i obywatela nie mogą być nadużywane.