Przeszukanie w prawie antymonopolowym i praktyce Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - Wieczerzyńska, Beata (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Przeszukanie jest zespołem czynności, które ingerują w istotne dla przedsiębiorców dobra chronione konstytucyjnie o charakterze podstawowym jak: własność, prywatność, nienaruszalność miru siedziby przedsiębiorcy i wolność działalności gospodarczej. Charakter i waga tych praw i wolności przemawia za tym, aby w działaniach śledczych Prezesa UOKiK został zachowany wysoki wieloaspektowy standard sprawiedliwości proceduralnej. Celem artykułu było zbadanie jak kształtują się szczegółowe uregulowania instytucji przeszukania w prawie antymonopolowym i problemy z ich stosowaniem w praktyce Prezesa UOKiK, zwłaszcza w kontekście skuteczności przeszukania jako instrumentu poszukiwania dowodów.Należy dojść do wniosku, iż w obecnym kształcie formalne uregulowania procedury przeszukania, wydają się być adekwatne do standardów ochrony praw podstawowych przedsiębiorców wypracowanych w orzecznictwie ETPC. Jednak gwarancje ochrony praw są oceniane również według kryteriów jakościowych, tak aby efektywnie i realnie zapewnić ochronę przedsiębiorców przed ryzykiem nadużyć władzy. I tu, mimo pozytywnych zmian, widoczne są mankamenty praktyki organu, zwłaszcza w zakresie zbyt szerokiego określania zakresu przedmiotowego i czasowego przeszukania, a także faktycznego poszerzania imperium organu przez uzurpowanie sobie dostępu do wszystkich danych elektronicznych przeszukiwanego.