Problem centralizacji realizacji zadań publicznych w wybranych aktach normatywnych - Wilkowska-Kołakowska, Dorota (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Samorząd terytorialny w oparciu o zasadę pomocniczości, samodzielności i decentralizacji wykonuje zagwarantowane przez ustawy zadania publiczne, których celem jest przede wszystkim zaspokajanie potrzeb wspólnot samorządowych, ale też realizacja zadań z zakresu administracji rządowej. W ostatnich latach można jednak zaobserwować tendencje centralizacyjne w obszarze wykonywania zadań własnych i zleconych przez jednostki samorządu terytorialnego. Polegają one na przejmowaniu niektórych zadań, do tej pory wykonywanych przez samorząd terytorialny, przez organy i organizacje państwowe.Celem artykułu jest analiza zmian regulacji ustawowych wskazujących na wspomniane tendencje centralizacyjne w odniesieniu do zadań wykonywanych wcześniej przez samorząd terytorialny oraz określenie ich wpływu z jednej strony na efektywność w zaspokajaniu potrzeb wspólnot samorządowych, ale także na właściwą realizację celów regulacji prawnych dotyczących tak istotnych dla danego obszaru problemów, jak sprawy ochrony środowiska, gospodarki wodnej, modernizacji rolnictwa, czy systemu informacji o nieruchomościach.Na podstawie przeprowadzonej w artykule analizy czterech ustaw, Autorka ustaliła, że w wyniku ich nowelizacji w latach 2016-2020, pozbawiono lub istotnie ograniczono kompetencje starostów oraz marszałków województw przenosząc je na rzecz administracji rządowej lub jednostek organizacyjnych utworzonych przez tę administrację. Zmiany te ograniczyły w znaczący sposób samodzielność w wykonywaniu zadań przez samorząd terytorialny, szczególnie na szczeblu samorządu województwa i powiatu, nie zapewniając jednocześnie prawidłowej realizacji celów omówionych w artykule regulacji prawnych.