Doręczenie komornicze po zmianach dokonanych nowelizacją Kodeksu postępowania cywilnego z dnia 4 lipca 2019 r. – wątpliwości interpretacyjne - Dziembowska, Magda (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W niniejszym opracowaniu poruszono kwestię doręczenia dokonywanego za pośrednictwem komornika jako szczególnego trybu doręczenia wprowadzonego nowelizacją Kodeksu postępowania cywilnego z dnia 7 listopada 2019 r. W opracowaniu omówiono zakres zastosowania art. 139¹ k.p.c. i wynikające z tego wątpliwości proceduralne. W pracy zaproponowano postulaty de lege ferenda, które dotyczą usunięcia przez Ustawodawcę wątpliwości związanych z użyciem pojęcia „pozwany”, występującego na gruncie instytucji dopozwania oraz powództwa wzajemnego. Celem publikacji jest analiza reformy poprzez ukazanie trudności proceduralnych, jakie pojawiają się przy stosowaniu nowej regulacji w praktyce.