Nadzór i sądowa kontrola działalności uchwałodawczej organów samorządu zawodów medycznych - Dytko, Jan (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Decentralizacja rzeczowa to powierzenie samodzielnym podmiotom władztwa publicznego według innego kryterium niż przynależność terytorialna. Podstawową formą decentralizacji rzeczowej jest samorząd zawodów zaufania publicznego. Do takich samorządów zaliczamy m.in. samorządy zawodów medycznych - samorząd aptekarski, lekarski, pielęgniarek i położnych, diagnostów laboratoryjnych, fizjoterapeutów oraz psychologów. Samorządy zawodów medycznych wykonują swoje zadania poprzez organy, które w ramach przyznanych im przez prawo kompetencji, prowadzą działalność uchwałodawczą. Uchwały organów samorządowych zapadają zwykłą większością głosów w obecności co najmniej połowy składu organu. Uchwały poddane są nadzorowi ministra zdrowia, za wyjątkiem samorządu psychologów, dla którego ustawodawca nie przewidział ingerencji nadzorczej. Jedynym środkiem nadzoru jaki przysługuje ministrowi zdrowia jest zaskarżenie uchwały organu samorządowego do Sądu Najwyższego. W ramach sądowej kontroli działalności uchwałodawczej organów samorządu zawodów medycznych, Sąd Najwyższy może utrzymać w mocy uchwałę, gdy odpowiada ona prawu lub ją uchylić jeśli jest sprzeczna z prawem. W przypadku uchylenia uchwały, za wyjątkiem samorządu aptekarskiego oraz diagnostów laboratoryjnych, Sąd Najwyższy przekazuje sprawę do ponownego rozpatrzenia wskazując organowi samorządu wytyczne co do sposobu załatwienia sprawy. Sąd Najwyższy działa w trybie nieprocesowym. Kontroli Sądu Najwyższego nie podlegają uchwały podjęte w indywidualnych sprawach członków korporacji. Przedmiot niniejszego opracowania zogniskowany jest wokół analizy zakresu ingerencji nadzorczej i sądowej kontroli działalności normatywnej samorządu zawodów medycznych. Zatem z wyłączeniem tych uchwał organów samorządowych, które rozstrzygają indywidualne sprawy członków korporacji.