Prawna regulacja Rady Naukowej Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego - Dąbrowski, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W literaturze przedmiotu zauważalny jest brak opracowań poruszających kwestię prawnych aspektów funkcjonowania rady naukowej instytutu badawczego, nikt nie pokusił się również o przedstawienie prawnych regulacji działania takiej rady w konkretnym instytucie. Celem artykułu jest analiza regulacji prawnych dotyczących rady naukowej Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego. W tekście przedstawiono historię oraz uregulowania prawne dotyczące struktury i sposobu funkcjonowania tego organu, omówiono aspekty historyczne jego powstania, skład oraz proces powoływania i odwoływania członków rady naukowej, ich prawa i obowiązki, a także zadania rady. Zaprezentowano tryb obradowania i podejmowania uchwał, jak również sposób dokumentowania działalności tego organu. Przedmiotem opracowania jest zatem z jednej strony prezentacja i charakterystyka rady naukowej instytutu, z drugiej zaś zaproponowanie nowych rozwiązań prawnych, obejmujących różne aspekty działania tego organu. Ich wprowadzenie przełożyłoby się na poprawę funkcjonowania instytutu, którego aktywność wpisuje się w działalność państwa. Praktyka funkcjonowania znowelizowanych przepisów zawartych w ustawie o instytutach badawczych, które dotyczą rady naukowej, zdaniem autora tekstu wskazuje, że wymagają one doprecyzowania bądź ponownego uregulowania niektórych kwestii na poziomie przepisów ustawowych. Wnioski końcowe wskazują, że rada naukowa jest organem stanowiącym, inicjującym, opiniodawczym i doradczym w zakresie działalności statutowej instytutu oraz w sprawach rozwoju kadry naukowej i badawczo-technicznej. Jej uprawnienia stanowią katalog zamknięty i są enumeratywnie wymienione przez ustawodawcę. Jako organ kolegialny, rada działa na podstawie przepisów ustawy o instytutach badawczych, statutu instytutu, a także postanowień uchwalonego przez siebie regulaminu. Regulamin ten, jako akt wewnętrzny, powinien być dostosowany do potrzeb konkretnej rady naukowej. Musi być sporządzony na piśmie i nie może być sprzeczny z postanowieniami ustawy ani statutu. W opracowanie regulaminu rady powinni być zaangażowani wszyscy jej członkowie – co często w praktyce jest pomijane. Ważne, aby regulamin precyzyjnie normował kwestie takie jak organizacja rady naukowej, komisji i zespołów, tryb pracy rady oraz podejmowania przez nią uchwał.