Paweł Daszczuk, Kurator jako przedstawiciel ustawowy osoby prawnej, Wydawnictwo Wolters Kluwer, Warszawa 2021 - Sikorska-Lewandowska, Aleksandra (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Celem niniejszej recenzji jest ocena monografii poświęconej instytucji kuratora osoby prawnej. Recenzowana monografia przedstawia zagadnienia dotyczące pozycji prawnej i uprawnień kuratora ustanowionego na podstawie art. 42 Kodeksu Cywilnego dla osoby prawnej nieposiadającej organu zarządzającego. Ocena monografii jest bardzo wysoka, zarówno pod względem merytorycznym jak również warsztatowym. Autor w sposób kompleksowy przedstawił wszystkie aspekty funkcjonowania kuratora dla osoby prawnej oraz dokonał dogłębnej analizy wątpliwości powstałych na tle przepisu art. 42 kodeksu cywilnego. Recenzowana monografia stanowi ważne opracowanie wypełniające lukę w polskim piśmiennictwie z zakresu prawa cywilnego.