An overview of offences against monuments in the Polish law - Narodowska, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem artykułu jest przegląd regulacji prawnokarnych oraz stanowisk polskiej doktryny dotyczących ochrony zabytków na gruncie prawa polskiego. Główne rozważania poprzedza wstęp, w którym wyjaśniono kluczowe pojęcia odnoszące się do przestępczości przeciwko zabytkom, w tym co należy rozumieć pod kryminologicznym pojęciem „przestępczość przeciwko zabytkom”. W ko- lejnej części opracowania zanalizowano przestępstwa przeciwko zabytkom uregulowane w Kodeksie karnym oraz w ustawie o ochronie zabytków i opie- ce nad zabytkami. Opracowanie zamykają krótkie wnioski. Jednym z głównych postulatów jest potrzeba wzmocnienia karnoprawnej ochrony zabytków poprzez utworzenie oddzielnego rozdziału Kodeksu karnego poświęconemu zbytkom.