Zarządzenie zastępcze wojewody a postępowanie wyjaśniające i dowodowe. Analiza krytyczna na tle orzecznictwa sądów administracyjnych - Chmielewski, Jan (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Zarządzenie zastępcze jest szczególnym środkiem nadzoru stosowanym w administracji zdecentralizowanej, gdyż zastępuje ono akt lub czynność właściwego organu jednostki samorządu terytorialnego. W orzecznictwie sądów administracyjnych, których kognicji poddano kontrolę legalności omawianych środków nadzoru, widoczne jest stanowisko, zgodnie z którym organ nadzoru wydając zarządzenie zastępcze jest obowiązany zmierzać do ustalenia prawdy materialnej na podstawie zasad postępowania dowodowego wynikających z regulacji ogólnego postępowania administracyjnego. Opracowanie miało na celu polemikę z tym poglądem, który należy wykluczyć zarówno z uwagi na specyfikę procedury nadzorczej jak i brak podstaw do stosowania w tym przypadku dyrektyw procesowych wynikających z zasady prawdy materialnej (charakterystycznej dla administracyjnego postępowania jurysdykcyjnego). Materiał analityczny stanowiły przepisy tzw. ustawy dekomunizacyjnej, gdyż to na ich gruncie wyraźnie uwidacznia się problematyka będąca przedmiotem prezentowanych ustaleń badawczych.