Glosa aprobująca do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie z 10 lutego 2022 r., sygn. akt I SA/Ol 38/22, dotycząca odpowiedniego stosowania art. 73 Kodeksu postepowania administracyjnego w postępowaniu egzekucyjnym w administracji - Majer, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Komentowany wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie dotyczy prawa dostępu do akt w postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Uprawnienie to nierozerwalnie związane jest z zapewnieniem podmiotom wobec których prowadzona jest egzekucja administracyjna, czynnego udziału w postępowaniu. To zaś warunkuje ich faktyczną możliwość obrony i korzystania z przysługujących im środków prawnych.W komentowanym wyroku Sąd, słusznie przyjął szeroką interpretację art. 73 Kodeksu postępowania administracyjnego. Postawił zatem na pierwszym miejscu prawo jednostki do informacji o procesie oraz jej prawo do obrony. Jest to spójne z zasadą zaufania obywatela do organów administracji publicznej oraz zasadą równości stron procesowych. Celem niniejszego artykułu była w pierwszej kolejności rekonstrukcja i ocena argumentacji sądu w kontekście odpowiedniego stosowania na gruncie postępowania egzekucyjnego w administracji art. 73 Kodeksu postępowania administracyjnego. W dalszej kolejności autor starał się uzupełnić i rozwinąć argumentację Sądu. W tym zakresie celem pracy było omówienie zasad rekonstrukcji normy prawnej w oparciu o przepis art. 73 § 1 k.p.a. w zw. z art. 18 u.p.e.a. Autor starał się wykazać konieczność stosowania metody wykładni systemowej oraz celowościowej w kontekście stosowania art. 73 k.p.a. w postępowania egzekucyjnego w administracji. W tym zakresie celem pracy było zaprezentowanie przesłanek jakie winny być brane pod uwagę w procesie wykładni tego przepisu.