Artificial intelligence and human rights: a scientific review of impacts and interactions - Martsenko, Nataliia (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Niewątpliwie w warunkach aktywnego wykorzystania Sztucznej Inteligencji (dalej – SI) w wielu dziedzinach życia człowieka, temat tych badań naukowych jest niezwykle aktualny. Pomimo szybkiego rozwoju technologii robotycznej i jej wpływu na poprawę ludzkiego życia, niezwykle ważne jest rozważenie zagrożeń i problemów związanych z wykorzystaniem SI bez odpowiedniej kontroli człowieka. Dlatego konieczne jest ulepszenie międzynarodowych i krajowych przepisów dotyczących bezpiecznego korzystania z SI z korzyścią dla ludzkości, a nie przeciwko prawom człowieka. Ważnym aspektem rozwiązania kwestii prawnej regulacji SI jest badanie charakteru prawnego i ewentualnej osobowości prawnej SI z punktu widzenia jej wpływu na człowieka i prawa człowieka. Niniejszy artykuł w szczególności analizuje możliwy wpływ osobowości prawnej SI na prawa człowieka, a także możliwość nadania SI statusu podmiotu. Ponadto przeanalizowano źródła naukowe dotyczące odpowiedzialności SI za szkody spowodowane jej użyciem. Osobno podkreślono zalety i zagrożenia w przypadku wykorzystywania sztucznej inteligencji przez ludzi.Uzasadniona jest potrzeba prawnego ustalenia obowiązków producentów sztucznej inteligencji, aby stworzyć ją w taki sposób, aby zapewniała sprawiedliwość w społeczeństwie, wspierała działalność człowieka i podstawowe prawa oraz nie ograniczała ani nie wprowadzała w błąd ludzkiej autonomii. Poziom autonomii SI powinien być dokładnie kontrolowany przez człowieka, gdyż te środki techniczne powinny służyć wzmocnieniu pozytywnych zmian społecznych i pomocy człowiekowi, a nie stawać się konkurentem lub w pełni równoprawnym podmiotem relacji społecznych.