Zmiana mediatora w sporze zbiorowym – uwagi de lege lata i de lege ferenda - Frąckowiak, Hanna (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Brak porozumienia na etapie rokowań w trwającym sporze zbiorowym otwiera jego stronom możliwość prowadzenia mediacji. W tej fazie sporu pojawia się podmiot zewnętrzny, osoba trzecia, jaką jest mediator. Podmiot z założenia bezstronny, neutralny, stojący po środku sporu, mający pomóc stronom sporu w jego rozwiązaniu, często jego skonkretyzowaniu, i podpisaniu porozumienia. W praktyce może się jednak okazać, że wymóg bezstronności mediatora pozostaje jedynie w sferze ustawowych założeń.Celem artykułu jest wskazanie rozwiązań, które w razie utraty zaufania do mediatora przez strony sporu, bądź jedną z nich, pozwalałyby na jego odwołanie i zmianę. Ustawodawca nie przewidział bowiem mechanizmów zmiany mediatora przez strony sporu, nie przyznał również takich kompetencji ministrowi, który mediatora powołał. Problemu tego nie rozwiązuje również najnowszy projekt ustawy o sporach zbiorowych pracy. Analiza przepisów ustawy o sporach zbiorowych, dostępnego orzecznictwa oraz dorobku doktryny prowadzi do wniosku, że w przypadku wniosku o odwołanie mediatora przy jednoczesnym sprzeciwie drugiej strony sporu, brak jest w zbiorowym prawie pracy mechanizmów umożliwiających zmianę mediatora w toku mediacji. W artykule wskazano jednak możliwość dokonania tytułowej zmiany przy zastosowaniu przepisów prawa cywilnego, co dla strony niezadowolonej z działań podejmowanych przez mediatora, może okazać się jedynym możliwym rozwiązaniem i jedyna drogą do pozytywnego zakończeniu sporu zbiorowego.