Glosa aprobująca do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 23 marca 2018 r., sygn. akt I CSK 424/17, LEX nr 2510953 - Smoter, Karol Grzegorz (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Przedmiotem glosy są rozważania nad rozstrzygnięciem Sądu Najwyższego z dnia 23 marca 2018 r. odnoszącego się problematyki wydziedziczenia w związku z ustawową przesłanką uporczywego niedopełniania podstawowych obowiązków rodzinnych względem spadkodawcy. W orzeczeniu tym Sąd Najwyższy doszedł do słusznego przekonania, że bezskuteczność wydziedziczenia może być następstwem, gdy do ustania więzi rodzinnej między spadkodawcą a najbliższym członkiem rodziny doszło z wyłącznej winy spadkodawcy. Glosa porusza kontrowersje związane z przesłanką winy testatora w kontekście przyczyny wydziedziczenia wymienionej w art. 1008 pkt 3 kodeksu cywilnego. Słusznym jest wniosek, że wydziedziczenie może być skuteczne jedynie wtedy, gdy do zerwania relacji rodzinnych doszło z wyłącznej winy spadkodawcy.