Postanowienie w sprawie zaświadczenia o milczącym załatwieniu sprawy - Klonowski, Kamil (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem opracowania jest przedstawienie postępowania w przedmiocie wydania na podstawie art. 122f § 1 k.p.a. postanowienia w sprawie zaświadczenia o milczącym załatwieniu sprawy administracyjnej. Podjęto także próbę określenia cech tego aktu oraz jego skutków. Znamiona tego postępowania pozwalają zakwalifikować je do kategorii uproszczonych postępowań administracyjnych. Trzeba jednak dostrzegać różnice między nim a postępowaniem uregulowanym w dziale VII k.p.a. To właśnie je uczyniono przedmiotem badań w opracowaniu. Omówiono także powiązania między tym postępowaniem a poprzedzającym je postępowanie zakończonym milczącym załatwieniem sprawy, które dla potrzeb opracowania nazwano postępowaniem głównym, a jej przedmiot sprawą główną. Przedstawiono metody weryfikacji postanowienia pozytywnego i odmownego oraz wskazano konsekwencje zbiegu nadzwyczajnych postępowań administracyjnych i postępowania sądowoadministracyjnego w tym zakresie.