Urządzenie do różyczkowania kalafiora i brokułu

Krzysztof Jadwisieńczak



Zdzisław Kaliniewicz

University of Warmia and Mazury

dr hab. inż. Zdzisław Kaliniewicz, prof. UWM

Katedra Maszyn Roboczych i Metodologii Badań, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Zainteresowania: budowa i eksploatacja mszyn rolniczych i leśnych, czyszczenie i sortowanie mieszanin nasiennych, straty nasion, cechy fizyczne nasion, kiełkowanie nasion, wspólzaleźności między cechami


http://orcid.org/0000-0002-0428-6312

Stanisław Konopka



Dariusz Choszcz



Joanna Majkowska-Gadomska




Abstrakt

Jadalnymi częściami kalafiorów i brokułów są przede wszystkim kwiatostany (róże), ale również głąbiki i liście, które stosuje się jako półprodukty do zup warzywnych. Zgodnie z wymaganiami przemysłu przetwórczego duży kwiatostan należy podzielić na mniejsze różyczki, których średnica powinna się zawierać w przedziale od 2 do 6 cm. W ofercie rynkowej do wykonywania tego typu prac brakuje tanich i prostych urządzeń, które można byłyby wykorzystać również na niewielką skalę. W związku z powyższym zaprojektowano urządzenie składające się przede wszystkim z ramy nośnej, stołu selekcyjnego, komory rozdrabniania i przenośnika poziomego. Do dzielenia kwiatostanów na mniejsze różyczki w pierwszym etapie wykorzystuje się jeden z dwóch noży stożkowych, dzięki którym od głąbika są odcinane różyczki, a także występujące na nich liście. Głąbiki opadają do kosza podstawionego pod stołem selekcyjnym, a liście są wybierane z surowca rozsypanego na tym stole i są ręcznie przenoszone do osobnego kosza. W drugim etapie różyczki ze stołu selekcyjnego podaje się ręcznie do komory rozdrabniania, w której te ponadwymiarowe będą ulegać pokruszeniu na mniejsze. Dzieje się tak za sprawą współdziałania obracającego się wału rozdrabniającego i nieruchomego rusztu, stanowiącego dno tej komory. Przez szczeliny rusztu przedostają się tylko różyczki o odpowiednich wymiarach i opadają na znajdujący się pod nim przenośnik taśmowy. W czasie przemieszczania produktu na tym przenośniku można także ocenić wzrokowo jakość procesu kruszenia różyczek i ewentualnie ręcznie odseparować występujące w tym produkcie zanieczyszczenia lub zbyt mocno uszkodzone różyczki. W końcowym etapie różyczki są kierowane do kosza na produkt. Ze względu na to, że proces przetwórczy może być realizowany bezpośrednio w gospodarstwie rolniczym uzyskany w ten sposób produkt będzie odznaczał się większą świeżością niż ten otrzymany z surowca przewożonego do zakładu przetwórczego i tam dopiero przetwarzanego.


Słowa kluczowe:

odcinanie różyczek, kwiatostan, projekt urządzenia, prototyp urządzenia, kruszenie surowca

Instytucje finansujące

The publication of this article was financed by the Department of Heavy Duty Machines and Research Methodology of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn as part of research topic 16.610.001-110., The prototype of the designed floretting machine was built during a research study entitled “Production line for processing and calibrating cauliflower and broccoli inflorescences”, performed under Agreement No. 2_UWM_202 of 30 October 2020 as part of a research project entitled “Research management support and commercialization of R&D results in scientific institutions and enterprises” under the Intelligent Development Operational Program for 2014-2020 (Measure 4.4) co-financed by the European Regional Development Fund.


BERNDTSSON E., ANDERSSON R., JOHANSSON E., OLSSON M.E. 2020. Side streams of broccoli leaves: a climate smart and healthy food ingredient. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(7): 2406. https://doi.org/10.3390/ijerph17072406.   Google Scholar

CHAKRABORTY S., DATTA S, 2018. Promising nutritional and curative potentials of cauliflower leaves. Indian Science Cruiser, 32(4): 53-61. https://doi.org/10.24906/isc%2F2018%2Fv32% 2Fi4%2F176487.   Google Scholar

FARAHZETY A.M., AISHAH H.S. 2013. Effects of organic fertilizers on performance of cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis) grown under protected structure. Journal of Tropical Agriculture and Food Science, 41(1): 15-25.   Google Scholar

FARNHAM M.W., BJORKMAN T. 2011. Breeding vegetables adapted to high temperatures: a case study with broccoli. HortScience, 46(8): 1093-1097. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.46.8.1093.   Google Scholar

FARZANA L., SOLAIMAN A.H.M., AMIN M.R. 2016. Potentiality of producing summer cauliflower as influenced by organic manures and spacing. Asian Journal of Medical and Biological Research, 2(2): 304-317. https://doi.org/10.3329/ajmbr.v2i2.29075.   Google Scholar

GIRI H.N., SHARMA M.D., THAPA R.B., PANDE K.R., KHATRI B.B. 2018. Growth, yield and post-harvest quality of late season cauliflower grown at two ecological zones of Nepal. Journal of Agriculture and Forestry University, 2: 119-126.   Google Scholar

HODGES D.M., MUNRO K.D., FORNEY C.F., MCRAE K.B. 2006. Glucosinolate and free sugar content in cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis cv. Freemont) during controlled-atmosphere storage. Postharvest Biology and Technology, 40(2): 123-132. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.12.019.   Google Scholar

JADWISIEŃCZAK K., KONOPKA S., DUBER-SKWARSKA O., MAJKOWSKA-GADOMSKA J. 2020. Kruszarka do warzyw [Vegetable crusher]. Patent application No. P.434342, Patent Office of the Republic of Poland, Warsaw.   Google Scholar

KABIRAJ J., DAS R., DAS S.P., MANDAL A.R. 2017. A study on cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis) based intercropping system. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6(7): 2595-2602. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2017.607.306.   Google Scholar

KAUR P., SINGH S.K., KAUR R., SIDHU M.K. 2020. Response of different levels of nitrogen and spacing on growth and yield of cauliflower grown under central region of Punjab. International Journal of Bio-resource and Stress Management, 11(4): 320-326. https://doi.org/10.23910/1.2020.2110.   Google Scholar

KODITHUWAKKU D.P., KIRTHISINGHE J.P. 2009. The effect of different rates of nitrogen fertilizer application on the growth, yield and postharvest life of cauliflower. Tropical Agricultural Research, 21(1): 110-114. https://doi.org/10.4038/tar.v21i1.2592.   Google Scholar

ŁABANOWSKI G. 2016. Metodyka Integrowanej Produkcji Brokułu [Methodology for Integrated Broccoli Production]. PIORIN, Warszawa.   Google Scholar

MADUMATHI D.T.C., REDDY P.S.S., REDDY D.S. 2017. Effect of planting density and transplanting time on growth and curd yield of broccoli. International Journal of Horticulture and Floriculture, 5(4): 301-303.   Google Scholar

RAFIUDDIN M., SWATHI Y., PRAKASH M., SUNEETHA W., KUMARI B. 2019. Standardization and evaluation of cauliflower stalks incorporated phulkas. International Research Journal of Pure and Applied Chemistry, 19(3): 1-6. https://doi.org/10.9734/irjpac/2019/v19i330114.   Google Scholar

SAVITA J., CHOUDHARY A.K., NEGI M.S., KUMAR A. 2014. Scientific cultivation of cauliflower (Brassica oleracea L. var. botrytis). In: A.K. Choudhary, K.S. Rana, A. Dass, M. Srivastav (Eds.) Advances in Vegetable Agronomy (p. 67-78). Post Graduate School & Indian Council of Agricultural Research, New Delhi, India.   Google Scholar

SERRANO E.P., ROLLE R. 2018. Post-harvest Management of Cauliflower for Quality and Safety Aassurance. Guidance for Horticultural Supply Chain Stakeholders. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy.   Google Scholar

SHI M., HLAING M.M., YING D., YE J., SANGUANSRI L., AUGUSTIN M.A. 2019. New food ingredients from broccoli by-products: physical, chemical and technological properties. International Journal of Food Science and Technology, 54(4): 1423-1432. https://doi.org/10.1111/ijfs.14111.   Google Scholar

SIMARMATA M., SUSANTI L., SETYOWATI N. 2016. Utilization of manure and green organic composts as alternative fertilizers for cauliflower production. Journal of Agricultural Technology, 12(2): 311-319.   Google Scholar

SINGH G., KAWATRA A., SEHGAL S. 2005. Development and nutritional evaluation of products prepared from dried powder of cauliflower leaves. Journal of Food Science and Technology, 42(2): 137-139.   Google Scholar

SOUZA A.P. DE, SILVA A.C. DA, TANAKA A.A., SOUZA M.E. DE, PIZZATTO M., FELIPE R.T.A., MARTIM C.C., FERNEDA B.G., SILVA S.G. DA. 2018. Yield and water use efficiency of cauliflower under irrigation different levels in tropical climate. African Journal of Agricultural Research, 13(32): 1621-1632. https://doi.org/10.5897/AJAR2018.13186.   Google Scholar


Opublikowane
20-12-2022

Cited By /
Share

Jadwisieńczak, K., Kaliniewicz, Z., Konopka, S., Choszcz, D., & Majkowska-Gadomska, J. (2022). Urządzenie do różyczkowania kalafiora i brokułu. Technical Sciences, 25, 171–181. https://doi.org/10.31648/ts.7847

Krzysztof Jadwisieńczak 

Zdzisław Kaliniewicz 
University of Warmia and Mazury
<p>dr hab. inż. Zdzisław Kaliniewicz, prof. UWM</p> <p>Katedra Maszyn Roboczych i Metodologii Badań, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn</p> <p><strong>Zainteresowania</strong>: budowa i eksploatacja mszyn rolniczych i leśnych, czyszczenie i sortowanie mieszanin nasiennych, straty nasion, cechy fizyczne nasion, kiełkowanie nasion, wspólzaleźności między cechami</p>  Polska
http://orcid.org/0000-0002-0428-6312

dr hab. inż. Zdzisław Kaliniewicz, prof. UWM

Katedra Maszyn Roboczych i Metodologii Badań, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Zainteresowania: budowa i eksploatacja mszyn rolniczych i leśnych, czyszczenie i sortowanie mieszanin nasiennych, straty nasion, cechy fizyczne nasion, kiełkowanie nasion, wspólzaleźności między cechami


Stanisław Konopka 

Dariusz Choszcz 

Joanna Majkowska-Gadomska 




Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.





-->