Zaangażowanie konsumenta a percepcja informacji na opakowaniu
Dobrosława Mruk-Tomczak
Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniuhttps://orcid.org/0000-0002-4548-8260
Ewa Jerzyk
Wydział Zarządzania, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniuhttps://orcid.org/0000-0001-8474-3570
Natalia Wawrzynkiewicz
Wydział Zarządzania, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniuhttps://orcid.org/0000-0002-9864-4116
Abstrakt
Opakowanie produktu to ważny czynnik wpływający na decyzje zakupowe, zwłaszcza w odniesieniu do produktów żywnościowych. Opakowanie zwraca uwagę, za jego pomocą producent komunikuje się z konsumentem w momencie procesu zakupowego, przekazuje informacje, instruuje i edukuje. Znaczenie tych informacji jest różne, w zależności od produktu i potrzeb informacyjnych konsumenta wynikających z jego postawy. Poziom zaangażowania konsumenta w zakup może istotnie determinować postrzeganie informacji – emocjonalnych i rzeczowych – na opakowaniu.
Celem artykułu było zbadanie percepcji treści emocjonalnych i informacji rzeczowych na opakowaniu soku owocowego, z uwzględnieniem poziomu zaangażowania konsumenta w zakup. Zakładano, że wysokie zaangażowanie konsumenta będzie skutkowało większą uwagą wzrokową na informacjach rzeczowych o produkcie. Do realizacji celu zastosowano okulografię i kwestionariusz ankietowy.
Wyniki wskazały, że poziom zaangażowania konsumenta w zakup soku owocowego (częstotliwość i motywacja do zakupu) nie wpływa na preferencje w zakresie rodzaju percepowanej informacji.
Słowa kluczowe:
konsument, proces podejmowania decyzji, zaangażowanie, opakowanie, informacje, rynek sokówBibliografia
Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
Ares, G., Deliza, R., Barreiro, C., Gimenza, A., & Gambaro, A. (2010). Comparison of two sensory
profiling techniques based on consumer perception. Food Quality and Preference, 2, 417-426.
Ariely, D. (2009). Potęga irracjonalności. Wrocław: Wydawnictwo Dolnośląskie.
Balon, U., & Dziadkowiec, J.M. (2016). Polski rynek soków, nektarów i napojów. In T. Sikora (Ed.).
Jakość z punktu widzenia konsumenta i organizacji. Rynek soków, nektarów i napojów. Kraków:
Wydawnictwo Naukowe Akapit.
Clement, J. (2007). Visual influence on in-store buying decisions: an eye track experiment on visual
influence of packaging design. Journal of Marketing Management, 23(9-10), 917-928. https://
doi.org/10.1362/026725707X250395.
Damasio, A. (2002). Błąd Kartezjusza. Emocje, rozum i ludzki mózg. Poznań: Rebis.
East, R., Wright, M., & Vanhuele, M. (2014). Zachowania konsumentów. Warszawa: Oficyna Wolters
Kluwer.
Grzybowska, B. (2012). Innovations in food production – Status and directions of development.
Olsztyn Economic Journal, 7(2), 183-193.
Heath, R. (2014). Uwieść podświadomość. Sopot: GWP.
Jerzyk, E. (2016). Design and communication of ecological content on sustainable packaging
in young consumers’ opinions. Journal of Food Products Marketing, 22(6), 707-716.
Kaczmarek, M. (2016). Użyteczność serwisów internetowych banków. Poznań: PWE.
Kahnemann, D. (2012). Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym. Poznań: Media Rodzina.
Konsumpcja soków wzrosła w Polsce o 8 procent. (2017). Wiadomości Handlowe, 9 listopada.
Retrieved from https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/konsumpcja-sokow-wzrosla-w-polsce-
o-8-proc,43160 (15.04.2018).
Liao, L.X., Corsi, A.M., Chrysochou, P., & Lockshin, L. (2015). Emotional responses towards food
packaging: A joint application of self-report and physiological measures of emotion. Food Quality
and Preference, 43, 48-55. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2015.01.009.
Mondelaers, K., Verbeke, W., & van Huylenbroeck, G. (2009). Importance of health and environment
as quality traits in the buying decision of organic products. British Food Journal, 111(10),
1120-1139. https://doi.org/10.1108/00070700910992952
Mruk, H., & Jankowiak-Kaczmarek, A. (2017). Wiedza o konsumentach z perspektywy ekonomii
behawioralnej. In M. Bartosik-Purgat (Ed.). Zachowania konsumentów. Warszawa: PWN.
Ohme, R. (2017). Emo sapiens, harmonia emocji i rozumu. Wrocław: Wydawnictwo Bukowy Las.
Pawlak-Lemańska, K., & Mruk-Tomczak, D. (2018). Ocena postrzegania informacji na etykietach
deserków jabłkowych dla dzieci. Handel Wewnętrzny, 2(373), 343-355.
Pradeep, A.K. (2011). Mózg na zakupach. Gliwice: Helion.
Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce. (2016). Warszawa: KPMG.
Saher, M., Lindeman, M., & Koivisto Hursti, U-K. (2006). Attitudes towards genetically modified
and organic foods. Appetite, 46(3), 324-331. https://doi.org/10.1016/j.appet.2006.01.015.
Scott, D.M. (2015). Nie przeszkadzaj klientowi w zakupach. Warszawa: PWN.
Skalska-Józefowicz, K. (2017). Rynek napojów bezalkoholowych – morze zmian, ocean potrzeb.
Warszawa: KPMG.
Verhoef, P.C. (2005). Explaining purchases of organic meat by Dutch consumers. European Review
of Agricultural Economics, 32(2), 245-267. https://doi.org/10.1093/eurrag/jbi008.
Wąsikowska, B. (2015). Eye Tracking w badaniach marketingowych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu
Szczecińskiego. Studia Informatica, 36, 177-192.
Weinschenk, S. (2013). 100 rzeczy, które każdy projektant powinien wiedzieć o potencjalnych klientach.
Gliwice: Helion.
Zajonc, R. (1985). Uczucia a myślenie: nie trzeba się domyślać, by wiedzieć co się woli. Przegląd
Psychologiczny, 1, 27-72.
Zaltman, G. (2003). Jak myślą klienci. Poznań: Forum.
Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
https://orcid.org/0000-0002-4548-8260
Wydział Zarządzania, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
https://orcid.org/0000-0001-8474-3570
Wydział Zarządzania, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
https://orcid.org/0000-0002-9864-4116
Licencja
Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.
Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons CC-BY-NC-ND