Innovations in Food Production - Status and Directions of Development

Barbara Grzybowska

Department of the Economies of Enterprises, University of Warmia and Mazury in Olsztyn


Resumen

This paper characterises the directions of innovative activities undertaken by food industry enterprises concerning the manufacturing of food products. Based on the subject literature and secondary statistical data, the status of food industry innovativeness and areas of innovative activities related to implementation of technological and non-technological innovations are presented. The activities of enterprises focus on manufacturing new products in response to the ever-changing needs and expectations of consumers. In particular, the production of so-called functional food (which seeks to promote health, minimise the risk of specific diseases, improve psychophysical fitness, lose weight, etc.) is increasingly extensive. Manufacturers must also improve the technologies and techniques of product manufacturing, packaging and storage. 


Palabras clave:

innovations, innovativeness, food industry, food


Crafts N. 2000. Globalization and Growth in the Twentieth Century. IMF Working Paper, WP/00/44, International Monetary Fund, Washington, DC.

Downey L. 2005. Agri-Food Industries & Rural Economies: Competitiveness & Sustainability - The Key Role of Knowledge.

ftp://ftp.cordis.europa.eu/pub/technology-platforms/docs/kte_agri- rural.pdf (access on 16 marca 2012 r.)

Drożdż J. 2009. Liderzy przetwórstwa produktów zwierzęcych. Przemysł Spożywczy, 3(63): 14-16.

Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2008-2010. Informacje i opracowania statystyczne. 2012. GUS, Warszawa, US, Szczecin.

EIS 2005. European Innovation Scoreboard 2005. Comparative Analysis Innovation Performance. http://www.proinno-europe.eu/node/extranet/admin/uploaded documents/EIS-2005.pdf (access on 15 March 2012).

Employment Industry by Employment Size Classes. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/por-tal/eurostat/home (access on 12 March 2012).

Florida R. 2010. Narodziny klasy kreatywnej. Narodowe Centrum Kultury, Warszawa.

Frewer L.J., Fischer A., Scholderer J., Verbeke W. 2005. Food Safety and Consumer Behaviour. In: Innovation in Agri-Food Systems: Product Quality and Consumer Acceptance. Eds. W.M.F. Jongen, M.T.G. Meulenberg. Wageningen Academic Publishers, Wageningen.

Gulda K. 2008. Wzrost gospodarczy a transfer technologii. In: Wzrost gospodarczy a innowacje. Eds. J. Koch. Wrocławskie Centrum Transferu Technologii Politechniki Wrocławskiej, Wrocław, s. 37-42.

Innovation Union Scoreboard 2011. Research and Innovation Union Scoreboard. 2012. http://ec.euro-pa.eu/enterprise/policies/innovation/files/ius-2011-en.pdf (access on 30 March 2012).

Kleiber M. 2011. "Mądra Polska". Dekalog dla społeczeństwa wiedzy, umiejętności i przedsiębiorczości.
http://www.aktualnosci.pan.pl/images/stories/pliki/stanowiska-opinie/2011/02/Madra Polska.pdf (access on 22. 03. 2012).

Koziołkiewicz M., Nebesny E., KrysiakW., Rosicka-Kaczmarek J., Budryn G., Gałązka- Czarnecka I., Libudzisz Z. 2011. Żywność i żywienie w XXI wieku. Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi, Łódź.

Krygier K. 2012. Żywność, zdrowie i pieniądze. Przemysł Spożywczy, 1(66): 24-26

Kwasek M. 2010. Tendencje w spożyciu żywności w krajach Unii Europejskiej. IERiGŻ PIB, Warszawa.

Łapinski J. 2010. Innowacje w przedsiębiorstwach. In: Innowacyjność 2010. Ed. P. Zadura-Lichota. PARP, Warszawa

Nauka i technika w 2009 r. Informacje i opracowania statystyczne. 2011. GUS, Warszawa.

Panfil-Kuncewicz H., Kuncewicz A., Mieczkowska M. 2011. Postęp w pakowaniu produktów spożywczych. Przemysł Spożywczy, 7-8 (65): 84-90.

Polska 2011. Raport o stanie gospodarki. 2011. Ministerstwo Gospodarki, Warszawa.

Rocznik Statystyczny Przemysłu 2009. 2010. GUS, Warszawa.

Rogut A., Piasecki B. 2011. Główne kierunki polskiej innowacyjności. Podstawowe czynniki warunkujące kreowanie i powstawanie innowacji. http://www.mrr.gov.pl/aktualnosci/rozwojje- gionalny/Documents/Rogut-Piasecki-02022011.pdf (dostkp 15 marca 2012 r.).

Strategia Innowacyjności i Efektywności Gospodarki na lata 2012-2020. Dynamiczna Polska. 2012. Ministerstwo Gospodarki, Warszawa.

Szczepaniak I., Drożdż J. 2010. Kryzys gospodarczy a inwestycje w polskim przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, 4(64): 3-6.

Tuorila H. 2001. Keeping up with the Change: Consumers Responses to New and Modified Foods. Food Chain 2001 Program Abstracts: 38-40.

Urban R. 2010. Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa. In: Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej (synteza). Ed. A. Kowalski. IERiGŻ PIB, Warszawa.

Wigier M. 2011. Przemysł spożywczy w Polsce obecnie i w przyszłości. Przemysł Spożywczy, 7-8(65): 13-16.

Żywność i żywienie w XXI w. 2010. Przemysł Spożywczy, 2: 49.

Publicado
2012-12-31

##plugins.themes.libcom.cytowania##

Grzybowska, B. (2012). Innovations in Food Production - Status and Directions of Development. Olsztyn Economic Journal, 7(2), 183–193. https://doi.org/10.31648/oej.3419

Barbara Grzybowska 
Department of the Economies of Enterprises, University of Warmia and Mazury in Olsztyn



Licencia

An Author declares that his paper has not been published before (under the same or another title, or is a part of another publication) and does not infringe copyrights of other persons**. At the same time, the Author transfers to the Publisher the exclusive right to publish and to circulate this work in print in the form of a non-serial journal publication and in a form of an electronic publication.

Author's statement

The journal is available on Creative Common license CC-BY-NC-ND