Nazwy zup w gwarach kujawskich
Anna Paluszak-Bronka
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczyhttps://orcid.org/0000-0001-6494-8931
Abstract
Celem artykułu jest charakterystyka semantyczna i genetyczna nazw zup w gwarach kujawskich. Pozwala ona nie tylko objaśnić motywację i pochodzenie analizowanych jednostek, ale wykazać zróżnicowanie gwar na Kujawach. Dzięki analizowanym nazwom można również odtworzyć kulturę kulinarną wsi kujawskiej, którą charakteryzowały: samowystarczalność, minimalizm konsumpcyjny i sezonowość.
Schlagworte:
Kujawy, gwara, nazwy zupLiteraturhinweise
Bańkowski A. (2000): Etymologiczny słownik języka polskiego. T. I–II. Warszawa. Google Scholar
Batko-Tokarz B. (2021): Czego o jedzeniu i kulinariach dowiadujemy się z tematycznych klasyfikacji słownika. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 11–35. Google Scholar
Boryś W. (2008): Słownik etymologiczny języka polskiego. Kraków. Google Scholar
Brückner A. (2000): Słownik etymologiczny języka polskiego. Warszawa. Google Scholar
Furdal A. (1967): Z polskich regionalizmów słownikowych i składniowych. „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu. Językoznawstwo”, z. 3, s. 23–31. Google Scholar
Higman B.W. (2012): Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat. Przekład A. Kunicka. Warszawa. Google Scholar
Kalinowska D. (2014): Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej. Włocławek. Google Scholar
Kalinowska D. (2019): Wigilia po kujawsku. Pokoleniowe przemiany kulinarne. Włocławek. Google Scholar
Kołatka K. (2022): Cło młożna znoliźć w krajińścij grołpie, czyli o nazwach zup w gwarach Google Scholar
Krajny. [W:] Polszczyzna w różnych jej aspektach. Język polski dawniej i dziś. Red. A. Dyszak, A. Paluszak-Bronka. Bydgoszcz, s. 103–122. Google Scholar
Konarzewski M. (2005): Na początku był głód. Warszawa. Google Scholar
Kowalska-Lewicka A., Szromba-Rysowa Z. (1976): Pożywienie. [W:] Etnografia Polski. Przemiany kultury ludowej. T. I. Red. W. Paprocka, M. Biernacka. Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk, s. 353–358. Google Scholar
Kozłowska A. (2014): Potrzeby jako system klasyfikacji modeli perswazyjnych – raport badawczy. Warszawa. Google Scholar
Kuberska K., Linda K. (2006): Chłopskie jadło, czyli tradycyjne polskie pożywienie. [W:] Edukacja regionalna. Red. A.W. Brzezińska, A. Hulewska, J. Słomska. Warszawa. Google Scholar
Łuczaj Ł. (2016): Lista dzikich roślin jadalnych tradycyjnie użytkowanych w Polsce, https://lukaszluczaj.pl/lista-dzikich-roslin-jadalnych-tradycyjnie-uzytkowanych-w-polsce. Google Scholar
Łukaszewicz A.B. (2012): Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. I. Wrocław. Google Scholar
Łukaszewicz A.B. (2016): Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. II. Kowal–Włocławek. Google Scholar
Maslow A.H. (2009): Motywacja i osobowość (Motivation and personality). Przekład J. Radzicki. Warszawa. Google Scholar
Misiorny M. (2002): Uniwersalny słownik niemiecko-polski, polsko-niemiecki (Universalwörterbuch deutsch-polnisch, polnisch-deutsch). Warszawa. Google Scholar
Ochman P. (2020): Roślinna kuchnia regionalna. Warszawa. Google Scholar
Piotrowicz A., Witaszek-Samborska M. (2018): Słownictwo gwary miejskiej Poznania w ujęciu tematycznym. Poznań. Google Scholar
Przęczek-Kisielak S. (2021): Źródła do badań krakowskiego słownictwa kulinarnego w ujęciu historycznym. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 57–102. Google Scholar
Rak M. (2021): Kulinarne kulturemy – podhalańskie, polskie, słowiańskie. Zarys problematyki. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 159–173. Google Scholar
Reichan J. (2022): Wyraz zalewajka w gwarach polskich. „Prace Filologiczne” 77, s. 397–407, https://doi.org./10.32798/pf.1039
Crossref
Google Scholar
Reykowski J. (1992): Procesy emocjonalne. Motywacja. Osobowość. Warszawa. Google Scholar
Sikora K. (2021): Chłopskie jadło – na pobojowisku stereotypów i kulturowych nieporozumień. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 175– 201. Google Scholar
Słomka J. (1912): Pamiętniki włościanina od pańszczyzny do dni dzisiejszych. Przedmowa F. Bujak. Kraków. Google Scholar
Szelągowska G. (2015): Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego. Toruń. Google Scholar
Wróbel A. (2012): Posłowie. [W:] A.B. Łukaszewicz: Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. I. Wrocław, s. 112–123. Google Scholar
Żarski W. (2008): Książka kucharska jako tekst. Wrocław. Google Scholar
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
https://orcid.org/0000-0001-6494-8931