Names of soups in Kujawy dialects
Anna Paluszak-Bronka
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczyhttps://orcid.org/0000-0001-6494-8931
Abstract
The aim of the article is to present semantic and genetic description of Kujawy names of soups. This shall make it possible not only to explain the motivation and origin of the analyzed units, but also to demonstrate the diversity of dialects in Kujawy. Thanks to the knowledge of the analyzed names, it is also possible to recreate the culinary culture of the Kujawy countryside, which was characterized by self-sufficiency, consumption minimalism and seasonality.
Keywords:
Kujawy, dialect, names of soupReferences
Bańkowski A. (2000): Etymologiczny słownik języka polskiego. T. I–II. Warszawa. Google Scholar
Batko-Tokarz B. (2021): Czego o jedzeniu i kulinariach dowiadujemy się z tematycznych klasyfikacji słownika. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 11–35. Google Scholar
Boryś W. (2008): Słownik etymologiczny języka polskiego. Kraków. Google Scholar
Brückner A. (2000): Słownik etymologiczny języka polskiego. Warszawa. Google Scholar
Furdal A. (1967): Z polskich regionalizmów słownikowych i składniowych. „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu. Językoznawstwo”, z. 3, s. 23–31. Google Scholar
Higman B.W. (2012): Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat. Przekład A. Kunicka. Warszawa. Google Scholar
Kalinowska D. (2014): Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej. Włocławek. Google Scholar
Kalinowska D. (2019): Wigilia po kujawsku. Pokoleniowe przemiany kulinarne. Włocławek. Google Scholar
Kołatka K. (2022): Cło młożna znoliźć w krajińścij grołpie, czyli o nazwach zup w gwarach Google Scholar
Krajny. [W:] Polszczyzna w różnych jej aspektach. Język polski dawniej i dziś. Red. A. Dyszak, A. Paluszak-Bronka. Bydgoszcz, s. 103–122. Google Scholar
Konarzewski M. (2005): Na początku był głód. Warszawa. Google Scholar
Kowalska-Lewicka A., Szromba-Rysowa Z. (1976): Pożywienie. [W:] Etnografia Polski. Przemiany kultury ludowej. T. I. Red. W. Paprocka, M. Biernacka. Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk, s. 353–358. Google Scholar
Kozłowska A. (2014): Potrzeby jako system klasyfikacji modeli perswazyjnych – raport badawczy. Warszawa. Google Scholar
Kuberska K., Linda K. (2006): Chłopskie jadło, czyli tradycyjne polskie pożywienie. [W:] Edukacja regionalna. Red. A.W. Brzezińska, A. Hulewska, J. Słomska. Warszawa. Google Scholar
Łuczaj Ł. (2016): Lista dzikich roślin jadalnych tradycyjnie użytkowanych w Polsce, https://lukaszluczaj.pl/lista-dzikich-roslin-jadalnych-tradycyjnie-uzytkowanych-w-polsce. Google Scholar
Łukaszewicz A.B. (2012): Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. I. Wrocław. Google Scholar
Łukaszewicz A.B. (2016): Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. II. Kowal–Włocławek. Google Scholar
Maslow A.H. (2009): Motywacja i osobowość (Motivation and personality). Przekład J. Radzicki. Warszawa. Google Scholar
Misiorny M. (2002): Uniwersalny słownik niemiecko-polski, polsko-niemiecki (Universalwörterbuch deutsch-polnisch, polnisch-deutsch). Warszawa. Google Scholar
Ochman P. (2020): Roślinna kuchnia regionalna. Warszawa. Google Scholar
Piotrowicz A., Witaszek-Samborska M. (2018): Słownictwo gwary miejskiej Poznania w ujęciu tematycznym. Poznań. Google Scholar
Przęczek-Kisielak S. (2021): Źródła do badań krakowskiego słownictwa kulinarnego w ujęciu historycznym. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 57–102. Google Scholar
Rak M. (2021): Kulinarne kulturemy – podhalańskie, polskie, słowiańskie. Zarys problematyki. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 159–173. Google Scholar
Reichan J. (2022): Wyraz zalewajka w gwarach polskich. „Prace Filologiczne” 77, s. 397–407, https://doi.org./10.32798/pf.1039
Crossref
Google Scholar
Reykowski J. (1992): Procesy emocjonalne. Motywacja. Osobowość. Warszawa. Google Scholar
Sikora K. (2021): Chłopskie jadło – na pobojowisku stereotypów i kulturowych nieporozumień. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 175– 201. Google Scholar
Słomka J. (1912): Pamiętniki włościanina od pańszczyzny do dni dzisiejszych. Przedmowa F. Bujak. Kraków. Google Scholar
Szelągowska G. (2015): Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego. Toruń. Google Scholar
Wróbel A. (2012): Posłowie. [W:] A.B. Łukaszewicz: Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. I. Wrocław, s. 112–123. Google Scholar
Żarski W. (2008): Książka kucharska jako tekst. Wrocław. Google Scholar
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
https://orcid.org/0000-0001-6494-8931