Names of soups in Kujawy dialects

Anna Paluszak-Bronka

Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
https://orcid.org/0000-0001-6494-8931


Abstract

The aim of the article is to present semantic and genetic description of Kujawy names of soups. This shall make it possible not only to explain the motivation and origin of the analyzed units, but also to demonstrate the diversity of dialects in Kujawy. Thanks to the knowledge of the analyzed names, it is also possible to recreate the culinary culture of the Kujawy countryside, which was characterized by self-sufficiency, consumption minimalism and seasonality.


Keywords:

Kujawy, dialect, names of soup


Bańkowski A. (2000): Etymologiczny słownik języka polskiego. T. I–II. Warszawa.   Google Scholar

Batko-Tokarz B. (2021): Czego o jedzeniu i kulinariach dowiadujemy się z tematycznych klasyfikacji słownika. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 11–35.   Google Scholar

Boryś W. (2008): Słownik etymologiczny języka polskiego. Kraków.   Google Scholar

Brückner A. (2000): Słownik etymologiczny języka polskiego. Warszawa.   Google Scholar

Furdal A. (1967): Z polskich regionalizmów słownikowych i składniowych. „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu. Językoznawstwo”, z. 3, s. 23–31.   Google Scholar

Higman B.W. (2012): Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat. Przekład A. Kunicka. Warszawa.   Google Scholar

Kalinowska D. (2014): Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej. Włocławek.   Google Scholar

Kalinowska D. (2019): Wigilia po kujawsku. Pokoleniowe przemiany kulinarne. Włocławek.   Google Scholar

Kołatka K. (2022): Cło młożna znoliźć w krajińścij grołpie, czyli o nazwach zup w gwarach   Google Scholar

Krajny. [W:] Polszczyzna w różnych jej aspektach. Język polski dawniej i dziś. Red. A. Dyszak, A. Paluszak-Bronka. Bydgoszcz, s. 103–122.   Google Scholar

Konarzewski M. (2005): Na początku był głód. Warszawa.   Google Scholar

Kowalska-Lewicka A., Szromba-Rysowa Z. (1976): Pożywienie. [W:] Etnografia Polski. Przemiany kultury ludowej. T. I. Red. W. Paprocka, M. Biernacka. Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk, s. 353–358.   Google Scholar

Kozłowska A. (2014): Potrzeby jako system klasyfikacji modeli perswazyjnych – raport badawczy. Warszawa.   Google Scholar

Kuberska K., Linda K. (2006): Chłopskie jadło, czyli tradycyjne polskie pożywienie. [W:] Edukacja regionalna. Red. A.W. Brzezińska, A. Hulewska, J. Słomska. Warszawa.   Google Scholar

Łuczaj Ł. (2016): Lista dzikich roślin jadalnych tradycyjnie użytkowanych w Polsce, https://lukaszluczaj.pl/lista-dzikich-roslin-jadalnych-tradycyjnie-uzytkowanych-w-polsce.   Google Scholar

Łukaszewicz A.B. (2012): Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. I. Wrocław.   Google Scholar

Łukaszewicz A.B. (2016): Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. II. Kowal–Włocławek.   Google Scholar

Maslow A.H. (2009): Motywacja i osobowość (Motivation and personality). Przekład J. Radzicki. Warszawa.   Google Scholar

Misiorny M. (2002): Uniwersalny słownik niemiecko-polski, polsko-niemiecki (Universalwörterbuch deutsch-polnisch, polnisch-deutsch). Warszawa.   Google Scholar

Ochman P. (2020): Roślinna kuchnia regionalna. Warszawa.   Google Scholar

Piotrowicz A., Witaszek-Samborska M. (2018): Słownictwo gwary miejskiej Poznania w ujęciu tematycznym. Poznań.   Google Scholar

Przęczek-Kisielak S. (2021): Źródła do badań krakowskiego słownictwa kulinarnego w ujęciu historycznym. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 57–102.   Google Scholar

Rak M. (2021): Kulinarne kulturemy – podhalańskie, polskie, słowiańskie. Zarys problematyki. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 159–173.   Google Scholar

Reichan J. (2022): Wyraz zalewajka w gwarach polskich. „Prace Filologiczne” 77, s. 397–407, https://doi.org./10.32798/pf.1039
Crossref   Google Scholar

Reykowski J. (1992): Procesy emocjonalne. Motywacja. Osobowość. Warszawa.   Google Scholar

Sikora K. (2021): Chłopskie jadło – na pobojowisku stereotypów i kulturowych nieporozumień. [W:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Red. R. Przybylska, D. Ochmann. Kraków, s. 175– 201.   Google Scholar

Słomka J. (1912): Pamiętniki włościanina od pańszczyzny do dni dzisiejszych. Przedmowa F. Bujak. Kraków.   Google Scholar

Szelągowska G. (2015): Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego. Toruń.   Google Scholar

Wróbel A. (2012): Posłowie. [W:] A.B. Łukaszewicz: Kujawskie legendy, gawędy i gadki. T. I. Wrocław, s. 112–123.   Google Scholar

Żarski W. (2008): Książka kucharska jako tekst. Wrocław.   Google Scholar


Published
2024-06-30

Cited by

Paluszak-Bronka, A. . (2024). Names of soups in Kujawy dialects. Prace Językoznawcze, 26(2), 119–134. https://doi.org/10.31648/pj.10141

Anna Paluszak-Bronka 
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
https://orcid.org/0000-0001-6494-8931