Czerniecki S., Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw, oprac. J. Dumanowski, Warszawa 2021.
Google Scholar
Fox M., Diariusz z Heilsberga od r. 1790–1792, Kraków 1898.
Google Scholar
Grzegorczyk-Wosiek A., Szalkiewicz W.K., Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny, Olsztyn 2025.
Google Scholar
Kitowicz J., Opis obyczajów za panowania Augusta III, wolnelektury.pl/katalog/lektura/kitowicz -opis-obyczajow-i-zwyczajow-za-panowania-augusta-iii.html#s2. Przepisy Paula Tremo, oprac. J. Dumanowski, Warszawa 2022.
Google Scholar
Radoch M., Potrawy na stole krzyżackim w świetle „Königsberger Kochbuch”, [w:] Historia natural¬na jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem, red. B. Możejko, Gdańsk 2012.
Google Scholar
Radzimiński A., Przy stole rycerzy i duchownych zakonu krzyżackiego w Prusach, [w:] Życie codzienne w rejonie kujawsko-pomorskim, red. W. Rozynkowski, M. Strzelecka, Toruń 2011.
Google Scholar
Słomiński M., Ziemniaczana historia Europy, https://herito.pl/artykul/ziemniaczana-historia-europy/.Szweda A., Jóźwiak S., Dwór wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku. Siedziba i świeckie otoczenie średniowiecznego władcy zakonnego, Toruń 2022.
Google Scholar
Śliczyńska J.E., Konsumpcja żywnościowa wielkich mistrzów na przełomie XIV i XV wieku oraz po¬wiązane z nią funkcje urzędnicze braci-rycerzy krzyżackich, „Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego” 2015, nr 29.
Google Scholar
Użyteczność kartofli czyli Dokładne obiaśnienie o uprawie roli i sadzeniu kartofli, tudzież robienia z nich łatwym i tanim sposobem ryżu, kaszy drobnéy, makaronu, kluseczek, mąki, krochmalu, chleba, masła, sera, cukru, kawy, syropu, wina, wódki, piwa, octu oraz przyrządzania takowych do potraw rozmaitymi sposobami, Wrocław 1823.
Google Scholar
Wielądko W.W., Kucharz doskonały pożyt
Google Scholar