Możliwości minimalizowania ryzyka związanego z zagrożeniami bezpieczeństwa przetworów mięsnych

Dominika Jakubowska

Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Monika Radzymińska

Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Abstrakt

Celem pracy było zbadanie opinii młodych konsumentów produktów mięsnych dotyczącej zanieczyszczeń chemicznych mięsa oraz sposobów minimalizowania zagrożeń. Badania realizowano w latach 2007-2009 wśród 1568 studentów studiów dziennych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Badaniami objęto drugi, trzeci, czwarty, piąty i szósty (w przypadku Medycyny Weterynaryjnej) rok studiów. Zastosowano metodę losowego doboru próby. Badania przeprowadzono metodą pośredniego pomiaru sondażowego. Wykazano, że postrzegane bezpieczeństwo produktów mięsnych jest uwarunkowane zaufaniem konsumentów do regulacji prawnych i producentów żywności, jak również dostarczaniem wyczerpujących informacji o potencjalnym ryzyku. Stwierdzono, że wiedza młodych konsumentów z zakresu zagrożeń chemicznych mięsa nie jest usystematyzowana. Wykazano, że rok studiów i profil kształcenia były cechami różnicującymi percepcję ryzyka i sposoby jego minimalizowania. 


Słowa kluczowe:

postrzeganie ryzyka, bezpieczeństwo mięsa, młodzi konsumenci


Berg L., Kjaernes U., Ganskau E., Minina V., VoltchkovaL., Halkier B., Holm L. 2005. Trust in food safety in Russia, Denmark and Norway. European Societies, 7(1): 103-129.

Brewer M.S., Rojas M. 2008. Consumer attitudes toward issues in food safety. Journal of Food Safety, 28: 1-22.

De Boer, McCarthy M., Brennan M., Kelly A. L., Ritson Ch. 2005. Public understanding of food risk issues and food risk messages on the island of Ireland: The views of food safety experts. Journal of Food Safety, 25: 241-265.

De Jonge J., Frewer L., van Trijp H., Renes R.J., De Wit W., Timmers J. 2004. Monitoring consumer confidence in food safety: an exploratory study. British Food Journal, 106(10/11): 837-849.

Dosman D.M., Adamowicz W.L., Hrudey S.E. 2001. Socioeconomic determinants of health- and food safety-related risk perceptions. Risk Analysis, 21(2): 307-317.

Góralczyk M. 2006. Konsumenckie uwarunkowania spożycia wyrobów mięsnych. Marketing i Rynek, 7: 26-32.

Górska-Warsewicz H. 2006. Konsument na rynku mięsa i jego przetworów. Przemysł Spożywczy, 3: 41-42.

Jakubowska D., Radzymińska M., Smoczyński S. 2010. Określenie determinant wpływających na percepcję ryzyka w zakresie bezpieczeństwa mięsa i produktów mięsnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(68): 123-129.

Jakubowska D., Radzymińska M., Smoczyński S. 2010. Wpływ narodowości na postrzegane ryzyko i metody jego zmniejszania - studia pilotażowe. Prace i Materiały Wydziału zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego. Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno- spożywczym, 2/1: 29-37.

Jakubowska D., Radzymińska M., Smoczyński S. 2010. Postrzegane ryzyko a zachowania nabywcze konsumentów żywności. Handel Wewnętrzny, 2: 57-63.
Jakubowska D., Radzymińska M. 2010. Polish consumer attitudes and behaviour towards meat safety risk. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 60(4): 381- 385.

Kirk S.F.L., Greenwood D., Cade J.E., Alan D., Pearman A.D. 2002. Public perception of a range of potential food risks in the United Kingdom. Appetite, 38(3): 189-197.

Knowles T., Moody R., McEachern M. 2007. European food scares and their impact on EU food policy. British Food Journal, 109(1): 43-67.

Kowalczyk S. 2009. Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji. SGH, Warszawa.

Krystallis A., Arvanitoyannis I.S. 2006. Investigating the concept of meat quality from the consumers' perspective: The case of Greece. Meat Science, 72: 164-176.

Leikas S., Lindeman M., Roininen K., Lahteenmaki L. 2007. Food risk perceptions, gender, and individual differences in avoidance and approach motivation, intuitive and analytic thinking styles and anxiety. Appetite, 48: 232-240.

McCarthy M., Benson S. 2005. Perceived risk and risk reduction strategies in the choice of beef by Irish consumers. Food Quality and Preference, 16: 435-445.

Obiedziński M.W., Korzycka-Iwanow M. 2005. Zanieczyszczenia chemiczne żywności krytyczne wyróżniki jakości i bezpieczeństwa żywności. Przemysł Spożywczy, 2: 10-12.

Ozimek I., Gutkowska K., Żakowska-Biemans S. 2004. Postrzeganie przez konsumentów zagrożeń związanych z żywnością. Żywność Nauka Technologia Jakość, 4(41): 100-111.

Ozimek I. 2007. Czynniki warunkujące jakość żywności w opinii konsumentów. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 34(1/2): 321-325.

Pośpiech E., Łyczyński A., Borzuta K. 2006. Problemy jakości mięsa wieprzowego. Materiały Konferencji Surowcowej. "Problemy gospodarki surowcowej w przemyśle mięsnym", Skorzęcin, p. 24.

Purcell W.D., Lusk J. 2003. Demand for red meats: principles, research evidence and issues, Veterinary Clinics. Food Animal Practice, 19: 463-4

Radzymińska M., Jakubowska D., Smoczyński S. 2010. Postrzeganie obcych związków w żywności jako czynnika stanowiącego zagrożenie dla zdrowia. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2(69): 132-139.

Szymański P. 2008. Znakowanie mięsa i produktów mięsnych. Mięso i Wędliny, 2: 12-19.

Urban S. 2005. Jakość mięsa i przetworów mięsnych. Gospodarka Mięsna, 3: 14-17.

Verbeke W., Viaene J. 1999. Beliefs, attitude and behavior towards fresh meat consumption in Belgium: empirical evidence from consumer survey. Food Quality and Preference, 10(6): 437-445.

Wawrzyniak A., Pawlicka J. 2000. Obliczeniowa ocena pobrania ołowiu w sześciu typach gospodarstw domowych oparta na statystycznych i tabelarycznych danych dotyczących spożycia produktów spożywczych w latach 1993-1997. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 33(1): 55-60.

WHO. 2004. Food and health in Europe: a new basis for action. Regional Publications European Series, 96.

Yeung R.M.W., Yee W.M.S. 2003. Risk reduction: an insight from the UK poultry industry. Nutrition and Food Science, 33(5): 219-229.

Yeung R.M.W, Morris J. 2006. An empirical study of the impact of consumer perceived risk on purchase likelihood: a modelling approach. International Journal of Consumer Studies, 30(3): 294-305.

Opublikowane
2012-06-30

Cited By /
Share

Jakubowska, D., & Radzymińska, M. (2012). Możliwości minimalizowania ryzyka związanego z zagrożeniami bezpieczeństwa przetworów mięsnych. Olsztyn Economic Journal, 7(1), 41–49. https://doi.org/10.31648/oej.3370

Dominika Jakubowska 
Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Monika Radzymińska 
Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie



Licencja

Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.

Oświadczenie Autora

Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons  CC-BY-NC-ND