Europejskie łańcuchy dostaw wieprzowiny : rola interesariuszy w różnicowaniu systemów zarządzania jakością

Wacław Szymanowski

Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Abstrakt

W artykule przedstawiono wyniki diagnozy i charakterystyki łańcuchów dostaw wieprzowiny kształtujących się w sześciu krajach Unii Europejskiej: Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Niemczech i na Węgrzech. Celem artykułu jest przedstawienie różnic i fragmentaryczności łańcuchów dostaw w sektorze wieprzowiny w Europie oraz zróżnicowania popytu na produkty z wieprzowiny na szybko rozwijających się rynkach europejskich. Główną hipotezą artykułu jest stwierdzenie występowania różnic w systemach zarządzania jakością w wybranych sześciu państwach europejskich. W trzech z nich występują wyspecjalizowane łańcuchy dostaw wieprzowiny (Hiszpania, Holandia i Węgry), w pozostałych trzech - regionalne łańcuchy dostaw wieprzowiny (Francja, Grecja i Niemcy). Charakter tych łańcuchów wynika z różnic w wykorzystaniu publicznych i prywatnych systemów zarządzania jakością oraz różnicy między organizacyjnymi systemami zarządzania jakością wewnątrz łańcuchów dostaw, wzmacniających spójność jakościową i bezpieczeństwo między ogniwami łańcuchów. Ich porównanie pozwala na sformułowanie wniosków, które można wykorzystać w rekonstrukcji łańcuchów dostaw wieprzowiny w Polsce. 


Słowa kluczowe:

łańcuchy dostaw, rynek mięsa wieprzowego, strategia zarządzania jakością


Deming E. 1993. Quality. Productivity & Competitive Position. MIT, CAES, Cambridge.

European Pork Chains. 2009. Eds. J Trienekens, B. Pelersen, N. Wognum, D. Brinkmann. Wagenigen Academic Publishers.

Hofstede G.J. 2004. Globalization, Culture & Netchains [In:] Dynamics in Chains and Networks. Eds. H.J. Bremmers, S.W.F. Omta, J.H. Trienekens, E.F.M. Wubben. Wageningen Academic Publ. Ede, Holandias. 2004, pp. 427-434.

Koncepcja przestrzennego zagospodarowania kraju 2030. Projekt z 25.01.2011. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Warszawa.

Krajowa strategia rozwoju regionalnego 2010-2020: regiony, miasta, obszary wiejskie. 2010. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Warszawa.

Lazzarini S.G., Chaddad F.R., Cook M.L. 2001. Integrating Supply Chain and Network Analysis: The Study of Netchain. Journal on Chain & Network Science, 1(1): pp. 7-22.

Luning P.A., Marcelis W.J. 2005. Food Quality Management and Innovation [In:] Innovation in Agri-Food Systems. Eds. W.M.F. Jongen, M.T.G. Meulenberg. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, Holandia, pp. 293-340.

Luning P.A., Marcelis W., Van Der Spiegel M. 2006. Quality Assurance Systems and Food Safety [In:] Safety in the Agri-Food Chains. Eds. P.A. Luning, F. Devlieghere, R. Verhe. Wageningen Academic Publishers, Ede, Holandia, pp. 249-297.

Schulze Althoff G., Ellebrecht A., Petersen B. 2005. Chain Quality information management: development of a reference model for quality information requirements in pork chains. Journal on Chain and Network Science, 5: 27-39.

Szymanowski W. 2008. Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian, Difin, Warszawa, pp. 475.

Szymanowski W. 2009. Wpływ procesów globalizacyjnych na kierunki rozwoju form handlu żywnością w Polsce. Wieś i Rolnictwo, 4: 83-96.

Szymanowski W. 2009. Wpływ infrastruktury logistycznej na rozwój obszarów wiejskich. Logistyka, 4: 12.

Szymanowski W. 2011. Analiza europejskich łańcuchów wieprzowiny. Rola interesariuszy w różnicowaniu systemów zarządzania jakością. Materiał przygotowany do druku, lipiec, p. 203.

Wognum N. et al. 2009. Organisation, logistics and environmental issues in the European pork chain in: European Pork Chains. Wageningen Academic Publisher, 41-72.

Trienekens J., Wognum N. 2009. Introduction to EU pork chain [In:] European Pork Chains. Eds. J. Trienekens, B. Petersen, N. Wognum, D. Brinkmann. Wageningen Academic Publishers, s. 19-37.

Trienekens J., Wahnum N. 2009. Concluding Remarks [In:] European Pork Chains. Eds. J. Trienekens, B. Petersen, N. Wognum, D. Brinkmann. Wageningen Academic Publishers, p. 259-269.

Opublikowane
2013-03-31

Cited By /
Share

Szymanowski, W. (2013). Europejskie łańcuchy dostaw wieprzowiny : rola interesariuszy w różnicowaniu systemów zarządzania jakością. Olsztyn Economic Journal, 8(1), 13–33. https://doi.org/10.31648/oej.3197

Wacław Szymanowski 
Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie



Licencja

Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.

Oświadczenie Autora

Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons  CC-BY-NC-ND