Konkurencyjność polskiego przemysłu mleczarskiego na rynku UE
Grzegorz Szczubełek
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztyniehttps://orcid.org/0000-0002-2511-7278
Abstrakt
Przemiany strukturalne zachodzące w polskim przemyśle mleczarskim w dużej mierze są efektem procesów dostosowawczych do funkcjonowania w ramach jednolitego rynku Unii Europejskiej. Gruntowna modernizacja procesów produkcji mleka i jego przetwórstwa umożliwiła znaczną poprawę jakości produktów mleczarskich, która w połączeniu z przewagą kosztowo-cenową stała się ważnym czynnikiem konkurencyjności na unijnym rynku. Celem artykułu była ocena perspektyw dalszego wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu mleczarskiego na rynkach międzynarodowych. Przemysł mleczarski w Polsce skonfrontowano z wybranymi krajami UE pod względem jakości bazy surowcowej, wartości i struktury produkcji sprzedanej wyrobów mleczarskich, wydajności pracy oraz koncentracji produkcji. W wyniku badania udowodniono, że rozwój polskiego eksportu produktów mleczarskich będzie możliwy w wyniku intensyfikacji działań promocyjnych w taki sposób, aby konsumenci europejscy kojarzyli z Polską coraz większą liczbę tych wyrobów.
Słowa kluczowe:
konkurencyjność, przemysł mleczarskiBibliografia
Agrarmärkte. (2017). Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten. Google Scholar
Eurostat. (2018). Retrieved from https://ec.europa.eu/eurostat/data/database (access 10.09.2018). Google Scholar
Gołaś, Z. (2017). Determinants of milk production profitability of dairy farms in the EU member states. Problems of Agricultural Economics, 3(352), 19-40. https://doi.org/10.5604/00441600.1245843. Google Scholar
Gornowicz, M. (2003). Polish dairy in the context of competitiveness on the uniform EU market. Olsztyn: Wydawnictwo UWM. Google Scholar
Ikeda, Y., & Souma, W. (2009). International comparison of labor productivity distribution for manufacturing and non-manufacturing firms. Progress of Theoretical Physics Supplement, 179, 93-102. https://doi.org/10.1143/PTPS.179.93. Google Scholar
Irwin, D.A. (2002). Free Trade under Fire. Princeton University Press. Google Scholar
Kowalska, A.S., Olszańska, A., & Nabiałek, P. (2020). Production and external trade of dairy products in Poland. Conference: International Business Information Management Association Conference (IBIMA) 10-11 April 2019, Granada, Spain: Innovation Management and Education Excellence Through Vision 2020. Google Scholar
Nowak, M.M. (2016). Resource base of the dairy industry in a regional frame. SERiA, XVIII. Rynek Mleka. Stan i Perspektywy. (2014-2018). No 47-56. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. Google Scholar
Statistica, Retrieved from http://www.statsoft.pl/textbook/stfacan.html (access 30.09.2018). Google Scholar
Szczepanek, I., & Tereszczuk, M. (2017). Confronting the Polish dairy industry with the international competition in the EU food market. Review of Socio-Economic Perspectives, 2(2). Google Scholar
Wiater, J., Boruszko, D., Dąbrowski, W., Żyłka, R., & Antonowicz, S. (2019). Evaluation of sustainable development of dairy industry in Poland. Ekonomia i Środowisko, 2(69). Google Scholar
Zuba-Ciszewska, M. (2019). Structural changes in the milk production sector and food security – the case of Poland. Annals PAAAE, 21(2), 318-327. https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.2069. Google Scholar
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0002-2511-7278
Licencja
Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.
Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons CC-BY-NC-ND