Wpływ kryzysu finansowego oraz pandemii Covid-19 na ceny zbóż w Polsce

Łukasz Krajewski

Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Mirosława Witkowska-Dąbrowska

Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0003-1162-7362

Ilisio Manuel de Jesus

Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0001-8923-5049


Abstrakt

W opracowaniu przedstawiono rolę jaką odgrywają poważne kryzysy światowe na rynku cen zbóż. Badanie przeprowadzono na przykładzie cen pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i mieszanki zbożowej oraz kukurydzy. Celem badań była ocena wpływu kryzysu finansowego oraz pandemii COVID-19 na poziom cen zbóż w Polsce. W nawiązaniu do celu badania postawiono dwie hipotezy badawcze. Hipoteza pierwsza zakładała, że w wyniku pojawienia się kryzysu finansowego z lat 2007-2009 ceny zbóż wzrosły. W drugiej hipotezie badawczej założono, że pod wpływem pandemii COVID-19 doszło do wahań cen na rynku zbóż. W celu weryfikacji hipotez badawczych
przeprowadzono analizę badawczą z wykorzystaniem danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeanalizowano też literaturę fachową w dziedzinie ekonomii oraz rolnictwa. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zarówno kryzys finansowy z lat 2007-2009, jak i pandemia COVID-19, wywarły istotny wpływ na ceny zbóż w Polsce.


Słowa kluczowe:

zboża, kryzys, cena


Baer-Nawrocka, A., & Kiryluk-Dryjska, E. (2015). Produkcja zbóż w wybranych krajach Unii Europejskiej. Uwarunkowania strukturalne i polityczne. Poznań: Uniwersytet Przyrodniczy.   Google Scholar

Bak J., & Szałkowska, M. (2020). The Social Security of Farmers in Poland and in Selected EU Member States. Olsztyn Economic Journal, 15(3), 239-249. https://doi.org/10.31648/oej.6343
Crossref   Google Scholar

Baffes, J., & Dennis, A. (2013). Long-Term Drivers of Food Prices. Policy Research Working Paper, 6455. http://dx.doi.org/10.1596/1813-9450-6455
Crossref   Google Scholar

Brewin, D.G. (2021). The Impact of COVID-19 on the Grains and Oilseeds Sector: 12 Months Later. Winnipeg, Manitoba: Department of Agribusiness and Agricultural Economics, University of Manitoba. http://dx.doi.org/10.1111/cjag.12281
Crossref   Google Scholar

Daszkowska, E. (2008). Przyczyny i odczuwalne skutki kryzysu żywnościowego pierwszej dekady XXI wieku. Działania stabilizujące sytuację, podejmowane przez Unię Europejską i bank światowy. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa.   Google Scholar

Elleby, C. (2020). Impacts of the COVID‑19 Pandemic on the Global Agricultural Markets. Environmental and Resource Economics, 76, 1067-1079.
Crossref   Google Scholar

Hertel, J. (2022). Populacja Ziemi – ile jest ludzi na świecie? Scroll. Technologia. Retrieved from https://scroll.morele.net/technologia/populacja-ziemi-ile-jest-ludzi-na-swiecie/ (05.05.2022).   Google Scholar

Lal, R. (2020). Home Gardening and Urban Agriculture for Advancing Food and Nutritional   Google Scholar

Security in Response to the COVID-19 Pandemic. Food Security, 12, 871-876. http://dx.doi.org/10.1007/s12571-020-01058-3
Crossref   Google Scholar

Parlińska, M., & Wielechowski, M. (2009). Impact of the Global Financial Crisis on the U.S. and Polish Agriculture. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 8(23), 152-163.   Google Scholar

Pepliński, B., Wajszczuk, K., & Majchrzycki, D. (2010). Polskie rolnictwo w okresie kryzysu finansowego. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 11(2), 190-193.   Google Scholar

Popescu, G., & Istudor, N. (2017). Competitiveness of Agro-Good and Environmental Economy. Proceedings of the Sixth International Conference, University Library of Munich, Germany.   Google Scholar

MPRA Paper, 46369.   Google Scholar

Sapa, A., & Poczta-Wajda, A. (2017). Perspektywy wieloletniej vs regionalnej liberalizacji handlu artykułami rolnymi na tle tendencji na rynkach żywnościowych po kryzysie w 2008 roku. Poznań: Uniwersytet Ekonomiczny, Wydział Ekonomii.
Crossref   Google Scholar

Siche, R. (2020). What is the Impact of COVID-19 Disease on Agriculture. Scientia Agropecuaria, 11(1), 3-6. http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.00
Crossref   Google Scholar

Stępień, S. (2011). Związki wahań cyklicznych w rolnictwie z koniunkturą gospodarcza. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, 98(3), 32-41.   Google Scholar

Szajner, P. (2015). Sytuacja na światowym rynku zbóż, roślin oleistych, cukru i biopaliw oraz jej wpływ na krajowe rynki produktów roślinnych i możliwości ich rozwoju. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.   Google Scholar

Zaród, J. (2017). Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno-żywnościowych. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 17(3), 298-307. http://dx.doi.org/10.22630/PRS.2017.17.3.75
Crossref   Google Scholar

Zielonka, J., Przybysz, N., Kobzhassarov, T., & Witkowska-Dąbrowska, M. (2021). Impact of Direct Subsidies on Budgets of Agricultural Farms. Olsztyn Economic Journal, 16(2), 295-306. https://doi.org/10.31648/oej.8213
Crossref   Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
2022-09-30

Cited By /
Share

Krajewski, Łukasz, Witkowska-Dąbrowska, M., & de Jesus, I. M. . (2022). Wpływ kryzysu finansowego oraz pandemii Covid-19 na ceny zbóż w Polsce. Olsztyn Economic Journal, 17(1), 71–82. https://doi.org/10.31648/oej.8654

Łukasz Krajewski 
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Mirosława Witkowska-Dąbrowska 
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0003-1162-7362
Ilisio Manuel de Jesus 
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0001-8923-5049



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.

Oświadczenie Autora

Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons  CC-BY-NC-ND