Wpływ kryzysu finansowego oraz pandemii Covid-19 na ceny zbóż w Polsce
Łukasz Krajewski
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieMirosława Witkowska-Dąbrowska
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztyniehttps://orcid.org/0000-0003-1162-7362
Ilisio Manuel de Jesus
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztyniehttps://orcid.org/0000-0001-8923-5049
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono rolę jaką odgrywają poważne kryzysy światowe na rynku cen zbóż. Badanie przeprowadzono na przykładzie cen pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i mieszanki zbożowej oraz kukurydzy. Celem badań była ocena wpływu kryzysu finansowego oraz pandemii COVID-19 na poziom cen zbóż w Polsce. W nawiązaniu do celu badania postawiono dwie hipotezy badawcze. Hipoteza pierwsza zakładała, że w wyniku pojawienia się kryzysu finansowego z lat 2007-2009 ceny zbóż wzrosły. W drugiej hipotezie badawczej założono, że pod wpływem pandemii COVID-19 doszło do wahań cen na rynku zbóż. W celu weryfikacji hipotez badawczych
przeprowadzono analizę badawczą z wykorzystaniem danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeanalizowano też literaturę fachową w dziedzinie ekonomii oraz rolnictwa. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zarówno kryzys finansowy z lat 2007-2009, jak i pandemia COVID-19, wywarły istotny wpływ na ceny zbóż w Polsce.
Słowa kluczowe:
zboża, kryzys, cenaBibliografia
Baer-Nawrocka, A., & Kiryluk-Dryjska, E. (2015). Produkcja zbóż w wybranych krajach Unii Europejskiej. Uwarunkowania strukturalne i polityczne. Poznań: Uniwersytet Przyrodniczy. Google Scholar
Bak J., & Szałkowska, M. (2020). The Social Security of Farmers in Poland and in Selected EU Member States. Olsztyn Economic Journal, 15(3), 239-249. https://doi.org/10.31648/oej.6343
Crossref
Google Scholar
Baffes, J., & Dennis, A. (2013). Long-Term Drivers of Food Prices. Policy Research Working Paper, 6455. http://dx.doi.org/10.1596/1813-9450-6455
Crossref
Google Scholar
Brewin, D.G. (2021). The Impact of COVID-19 on the Grains and Oilseeds Sector: 12 Months Later. Winnipeg, Manitoba: Department of Agribusiness and Agricultural Economics, University of Manitoba. http://dx.doi.org/10.1111/cjag.12281
Crossref
Google Scholar
Daszkowska, E. (2008). Przyczyny i odczuwalne skutki kryzysu żywnościowego pierwszej dekady XXI wieku. Działania stabilizujące sytuację, podejmowane przez Unię Europejską i bank światowy. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa. Google Scholar
Elleby, C. (2020). Impacts of the COVID‑19 Pandemic on the Global Agricultural Markets. Environmental and Resource Economics, 76, 1067-1079.
Crossref
Google Scholar
Hertel, J. (2022). Populacja Ziemi – ile jest ludzi na świecie? Scroll. Technologia. Retrieved from https://scroll.morele.net/technologia/populacja-ziemi-ile-jest-ludzi-na-swiecie/ (05.05.2022). Google Scholar
Lal, R. (2020). Home Gardening and Urban Agriculture for Advancing Food and Nutritional Google Scholar
Security in Response to the COVID-19 Pandemic. Food Security, 12, 871-876. http://dx.doi.org/10.1007/s12571-020-01058-3
Crossref
Google Scholar
Parlińska, M., & Wielechowski, M. (2009). Impact of the Global Financial Crisis on the U.S. and Polish Agriculture. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 8(23), 152-163. Google Scholar
Pepliński, B., Wajszczuk, K., & Majchrzycki, D. (2010). Polskie rolnictwo w okresie kryzysu finansowego. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 11(2), 190-193. Google Scholar
Popescu, G., & Istudor, N. (2017). Competitiveness of Agro-Good and Environmental Economy. Proceedings of the Sixth International Conference, University Library of Munich, Germany. Google Scholar
MPRA Paper, 46369. Google Scholar
Sapa, A., & Poczta-Wajda, A. (2017). Perspektywy wieloletniej vs regionalnej liberalizacji handlu artykułami rolnymi na tle tendencji na rynkach żywnościowych po kryzysie w 2008 roku. Poznań: Uniwersytet Ekonomiczny, Wydział Ekonomii.
Crossref
Google Scholar
Siche, R. (2020). What is the Impact of COVID-19 Disease on Agriculture. Scientia Agropecuaria, 11(1), 3-6. http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.00
Crossref
Google Scholar
Stępień, S. (2011). Związki wahań cyklicznych w rolnictwie z koniunkturą gospodarcza. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, 98(3), 32-41. Google Scholar
Szajner, P. (2015). Sytuacja na światowym rynku zbóż, roślin oleistych, cukru i biopaliw oraz jej wpływ na krajowe rynki produktów roślinnych i możliwości ich rozwoju. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Google Scholar
Zaród, J. (2017). Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno-żywnościowych. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 17(3), 298-307. http://dx.doi.org/10.22630/PRS.2017.17.3.75
Crossref
Google Scholar
Zielonka, J., Przybysz, N., Kobzhassarov, T., & Witkowska-Dąbrowska, M. (2021). Impact of Direct Subsidies on Budgets of Agricultural Farms. Olsztyn Economic Journal, 16(2), 295-306. https://doi.org/10.31648/oej.8213
Crossref
Google Scholar
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0003-1162-7362
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0001-8923-5049
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.
Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons CC-BY-NC-ND