Wykorzystanie (wybranych) modeli e-biznesu w sektorze agrobiznesu w celu skracania łańcuchów dostaw żywności

Emilia Bojkowska

Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0001-8584-5026

Dariusz Ambroziński

Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0002-1316-8406


Abstrakt

Głównym celem artykułu była identyfikacja i ocena możliwości wykorzystania modeli e-biznesu do skracania krótkich łańcuchów dostaw żywności stosowanych wśród rolników. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, a techniką badawczą był wywiad przeprowadzony z wykorzystaniem wcześniej opracowanego kwestionariusza ankiety. W badaniach wzięło udział 104 producentów rolnych z województwa warmińsko-mazurskiego. Modele e-biznesu zwiększają możliwości skracania łańcuchów żywności. Rolnicy, sprzedając swoje produkty za pośrednictwem e-sklepów, mogą wyeliminować pośredników z łańcucha żywnościowego lub przynajmniej ograniczyć ich liczbę, wykorzystując takie platformy sprzedażowe, jak: polskiebazarek.pl, olx.pl, allegro.pl. Wyniki badań własnych pokazują, że spośród opisywanych modeli e-biznesu najbardziej popularny wśród producentów żywności jest model market creator.


Słowa kluczowe:

modele e-biznesu, krótkie łańcuchy dostaw żywności


Afuah, A., & Tucci, C.L. (2003). Biznes internetowy strategie i modele. Kraków: Oficyna Ekonomiczna.   Google Scholar

Allegro. (2021). https://allegro.pl/ (09.02.2022).   Google Scholar

Amazon. (2021). https://www.amazon.com/ (09.02.2022).   Google Scholar

Chwast, A. (2021). Sprzedaż bezpośrednia produktów roślinnych z gospodarstwa rolnego. Retrieved from https://modr.pl/marketing-produktow-rolnych/strona/sprzedaz-bezposrednia-produktowroslinnych-z-gospodarstwa-rolnego (14.12.2021).   Google Scholar

Cudze chwalicie, swoje poznajcie – zapraszamy na polskiebazarek.pl. (2020). Polski e-bazarek. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Retrieved from https://www.gov.pl/web/rolnictwo/cudzechwalicie-swoje-poznajcie--zapraszamy-na-polskiebazarekpl (23.01.2022).   Google Scholar

Deverre, C., & Lamine, C. (2010). Les systèmes agrialimentaires alternatifs. Une revue de travaux anglophones en sciences sociales. Ekonomie Rurale, 317, 57-73. https://doi.org/10.4000/economierurale.2676.
Crossref   Google Scholar

EIP-AGRI. (2021). Retrieved from https://www.eip-agri.eu/ (11.12.2021).   Google Scholar

IV nabór wniosków 2021. (2021). Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Retrieved from https://www.gov.pl/web/arimr/dzialanie-16-wspolpraca-tworzenie-krotkich-lancuchowdostaw---nabor-od-29-marca-do-31-maja-2021-r (16.11.2021).   Google Scholar

Kapała, A. (2015). Prawne uwarunkowania wsparcia krótkich łańcuchów dostaw żywności w PROW 2014-2020. Studia Iuridica Agraria, 13, 151-164. https://doi.org/10.15290/sia.2015.13.09.
Crossref   Google Scholar

Komunikat z badań nr 95/2019. (2019). Warszawa: Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej.   Google Scholar

Leszczewska, K. (2013). Model biznesu jako koncepcja prowadzenia przedsiębiorstwa. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, XIV(12), 65-75.   Google Scholar

Magretta, J. (2002). Why business models matter. Harvard Business Review, May.   Google Scholar

Nojszewski, D. (2006). Przegląd modeli e-biznesowych (cz. 1). E-mentor, 5(17).   Google Scholar

OLX. (2022). Retrieved from https://www.olx.pl/rolnictwo/ (23.01.2022).   Google Scholar

Parker, G. (2005). Sustainable food? Teikei, co-operatives and food citizenship in Japan and the UK. Working Papers in Real Estate & Planning 11/05, Centre of Planning Studies, Department of Real Estate and Planning. The University of Reading, UK.   Google Scholar

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (PROW 2014–2020). (2014). Skrócona wersja programu. Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.   Google Scholar

Raszeja-Ossowska, I. (2017). Cykle dostaw i systemy jakości w rolnictwie. Retrieved from http://www.dotacje.pl/dla-rolnikow/cykle-dostaw-i-systemy-jakosci-w-rolnictwie/ (11.12.2021).   Google Scholar

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dz.U. z 2017 r., poz. 25.   Google Scholar

Ryszko, A. (2014). Modele biznesowe w działalności ekoinnowacyjnej przedsiębiorstw. In J. Kaźmierczak& J. Bartnicka. Zarządzanie innowacjami w produkcji i usługach. Opole: Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją.
Crossref   Google Scholar

SIR. (2021). Retrieved from https://sir.cdr.gov.pl/ (10.10.2021).   Google Scholar

Sitko-Lutek, A., & Skurzyńska-Sikora, U. (2016). Modele biznesu organizacji nowego paradygmatu. Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, Organizacja i Zarządzanie, 99.   Google Scholar

Sprzedajemy.pl. Wszystko kupisz, wszystko sprzedasz. (2021). Retrieved from https://sprzedajemy.pl.   Google Scholar

Szulc, R., & Kobylański, A. (2014). E-biznes. Olsztyn: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski.   Google Scholar

Szymańska, E.J., & Lukoszová X. (2019). Krótkie łańcuchy dostaw produktów żywnościowych. Ekonomika i Organizacja Logistyki, 4(1), 91-101. https://doi.org/10.22630/EIOL.2019.4.1.8.
Crossref   Google Scholar

Timmers, P. (1998). Business models for electronic commerce. Electronic Markets, 8(2), 3-8.
Crossref   Google Scholar

Tutaj, J. (2019). Digitalizacja usług w modelu biznesowym przedsiębiorstwa uzdrowiskowego na przykładzie programu Kuracjusz. Przedsiębiorczość-Edukacja, 15(2), 171-183. https://doi.org/10.24917/20833296.152.12.
Crossref   Google Scholar

Weill, P., & Vitale, M.R. (2001). Place to Space – Migrating to e-Business Models. Harvard Business School Publishing Corporation.   Google Scholar

Wierzbiński, M. (2015). Model biznesowy a strategia i zarządzanie strategiczne. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 398, 481-499. https://doi.org/10.15611/pn.2015.398.46.
Crossref   Google Scholar


Opublikowane
2021-12-30

Cited By /
Share

Bojkowska, E. ., & Ambroziński, D. . (2021). Wykorzystanie (wybranych) modeli e-biznesu w sektorze agrobiznesu w celu skracania łańcuchów dostaw żywności . Olsztyn Economic Journal, 16(2), 307–318. https://doi.org/10.31648/oej.8216

Emilia Bojkowska 
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0001-8584-5026
Dariusz Ambroziński 
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0002-1316-8406



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.

Oświadczenie Autora

Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons  CC-BY-NC-ND