Wykorzystanie (wybranych) modeli e-biznesu w sektorze agrobiznesu w celu skracania łańcuchów dostaw żywności
Emilia Bojkowska
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztyniehttps://orcid.org/0000-0001-8584-5026
Dariusz Ambroziński
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztyniehttps://orcid.org/0000-0002-1316-8406
Abstrakt
Głównym celem artykułu była identyfikacja i ocena możliwości wykorzystania modeli e-biznesu do skracania krótkich łańcuchów dostaw żywności stosowanych wśród rolników. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, a techniką badawczą był wywiad przeprowadzony z wykorzystaniem wcześniej opracowanego kwestionariusza ankiety. W badaniach wzięło udział 104 producentów rolnych z województwa warmińsko-mazurskiego. Modele e-biznesu zwiększają możliwości skracania łańcuchów żywności. Rolnicy, sprzedając swoje produkty za pośrednictwem e-sklepów, mogą wyeliminować pośredników z łańcucha żywnościowego lub przynajmniej ograniczyć ich liczbę, wykorzystując takie platformy sprzedażowe, jak: polskiebazarek.pl, olx.pl, allegro.pl. Wyniki badań własnych pokazują, że spośród opisywanych modeli e-biznesu najbardziej popularny wśród producentów żywności jest model market creator.
Słowa kluczowe:
modele e-biznesu, krótkie łańcuchy dostaw żywnościBibliografia
Afuah, A., & Tucci, C.L. (2003). Biznes internetowy strategie i modele. Kraków: Oficyna Ekonomiczna. Google Scholar
Allegro. (2021). https://allegro.pl/ (09.02.2022). Google Scholar
Amazon. (2021). https://www.amazon.com/ (09.02.2022). Google Scholar
Chwast, A. (2021). Sprzedaż bezpośrednia produktów roślinnych z gospodarstwa rolnego. Retrieved from https://modr.pl/marketing-produktow-rolnych/strona/sprzedaz-bezposrednia-produktowroslinnych-z-gospodarstwa-rolnego (14.12.2021). Google Scholar
Cudze chwalicie, swoje poznajcie – zapraszamy na polskiebazarek.pl. (2020). Polski e-bazarek. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Retrieved from https://www.gov.pl/web/rolnictwo/cudzechwalicie-swoje-poznajcie--zapraszamy-na-polskiebazarekpl (23.01.2022). Google Scholar
Deverre, C., & Lamine, C. (2010). Les systèmes agrialimentaires alternatifs. Une revue de travaux anglophones en sciences sociales. Ekonomie Rurale, 317, 57-73. https://doi.org/10.4000/economierurale.2676.
Crossref
Google Scholar
EIP-AGRI. (2021). Retrieved from https://www.eip-agri.eu/ (11.12.2021). Google Scholar
IV nabór wniosków 2021. (2021). Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Retrieved from https://www.gov.pl/web/arimr/dzialanie-16-wspolpraca-tworzenie-krotkich-lancuchowdostaw---nabor-od-29-marca-do-31-maja-2021-r (16.11.2021). Google Scholar
Kapała, A. (2015). Prawne uwarunkowania wsparcia krótkich łańcuchów dostaw żywności w PROW 2014-2020. Studia Iuridica Agraria, 13, 151-164. https://doi.org/10.15290/sia.2015.13.09.
Crossref
Google Scholar
Komunikat z badań nr 95/2019. (2019). Warszawa: Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej. Google Scholar
Leszczewska, K. (2013). Model biznesu jako koncepcja prowadzenia przedsiębiorstwa. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, XIV(12), 65-75. Google Scholar
Magretta, J. (2002). Why business models matter. Harvard Business Review, May. Google Scholar
Nojszewski, D. (2006). Przegląd modeli e-biznesowych (cz. 1). E-mentor, 5(17). Google Scholar
OLX. (2022). Retrieved from https://www.olx.pl/rolnictwo/ (23.01.2022). Google Scholar
Parker, G. (2005). Sustainable food? Teikei, co-operatives and food citizenship in Japan and the UK. Working Papers in Real Estate & Planning 11/05, Centre of Planning Studies, Department of Real Estate and Planning. The University of Reading, UK. Google Scholar
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (PROW 2014–2020). (2014). Skrócona wersja programu. Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Google Scholar
Raszeja-Ossowska, I. (2017). Cykle dostaw i systemy jakości w rolnictwie. Retrieved from http://www.dotacje.pl/dla-rolnikow/cykle-dostaw-i-systemy-jakosci-w-rolnictwie/ (11.12.2021). Google Scholar
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dz.U. z 2017 r., poz. 25. Google Scholar
Ryszko, A. (2014). Modele biznesowe w działalności ekoinnowacyjnej przedsiębiorstw. In J. Kaźmierczak& J. Bartnicka. Zarządzanie innowacjami w produkcji i usługach. Opole: Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją.
Crossref
Google Scholar
SIR. (2021). Retrieved from https://sir.cdr.gov.pl/ (10.10.2021). Google Scholar
Sitko-Lutek, A., & Skurzyńska-Sikora, U. (2016). Modele biznesu organizacji nowego paradygmatu. Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, Organizacja i Zarządzanie, 99. Google Scholar
Sprzedajemy.pl. Wszystko kupisz, wszystko sprzedasz. (2021). Retrieved from https://sprzedajemy.pl. Google Scholar
Szulc, R., & Kobylański, A. (2014). E-biznes. Olsztyn: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski. Google Scholar
Szymańska, E.J., & Lukoszová X. (2019). Krótkie łańcuchy dostaw produktów żywnościowych. Ekonomika i Organizacja Logistyki, 4(1), 91-101. https://doi.org/10.22630/EIOL.2019.4.1.8.
Crossref
Google Scholar
Timmers, P. (1998). Business models for electronic commerce. Electronic Markets, 8(2), 3-8.
Crossref
Google Scholar
Tutaj, J. (2019). Digitalizacja usług w modelu biznesowym przedsiębiorstwa uzdrowiskowego na przykładzie programu Kuracjusz. Przedsiębiorczość-Edukacja, 15(2), 171-183. https://doi.org/10.24917/20833296.152.12.
Crossref
Google Scholar
Weill, P., & Vitale, M.R. (2001). Place to Space – Migrating to e-Business Models. Harvard Business School Publishing Corporation. Google Scholar
Wierzbiński, M. (2015). Model biznesowy a strategia i zarządzanie strategiczne. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 398, 481-499. https://doi.org/10.15611/pn.2015.398.46.
Crossref
Google Scholar
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0001-8584-5026
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
https://orcid.org/0000-0002-1316-8406
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Każdy Autor składa oświadczenie, że praca nie była wcześniej publikowana (pod tym samym lub innym tytułem, nie stanowi również części innej publikacji) oraz nie narusza praw autorskich innych osób. Jednocześnie Autor przenosi na wydawcę wyłączne prawo wydania i rozpowszechniania tego utworu drukiem w formie zwartej publikacji czasopisma oraz w formie publikacji elektronicznej.
Czasopismo udostępnione jest na licencji Creative Commons CC-BY-NC-ND