Dieta wegetariańska i jej związki z cechami osobowości u kobiet
Aldona Kozioł
Uniwersytet OpolskiKatarzyna Błońska
Uniwersytet Opolskihttps://orcid.org/0000-0001-7210-777X
Abstract
Cel
Celem badania było ustalenie czy weganie, wegetarianie i osoby odżywiające się w sposób tradycyjny różnią się od siebie pod względem cech osobowości oraz poziomu dyrektywności.
Metoda
Przeprowadzono badanie z udziałem 1075 kobiet. Osoby badane testowano przy użyciu kwestionariusza Dyrektywności Raya (1981) oraz skali TIPI-PL (Sorokowska i in., 2014) skonstruowanej do pomiaru cech Wielkiej Piątki.
Wyniki
Uzyskane wyniki wykazały, że kobiety odżywiające się w sposób wegański cechują się najwyższym poziomem otwartości na doświadczenie. Najniższy zaś reprezentują badane spożywające mięso.
Konkluzje
Kobiety będące na diecie tradycyjnej prezentują wyższy poziom sumienności w odróżnieniu do kobiet stosujących diety roślinne. Najwyższy poziom dyrektywności uzyskały osoby badane stosujące się do diety tradycyjnej.
Keywords:
wegetarianizm, weganizm, osobowość, dyrektywnośćReferences
Adorno, T. (2010). Osobowość autorytarna. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Google Scholar
Aslanifar, E., Kazem Fakhri, M., Mirzaian, B., Babaei Kafaki, H. (2014). The comparison of personality traits and happiness of vegetarians and non-vegetarians, Proceedings of socioint-International conference on social sciences and humanities,14,8-10. Google Scholar
Bobić, J., Cvijetić, S., Colić-Barić, I., Šatalić, Z. (2012). Personality traits, motivation and bone healthin vegetarians, Collegium Antropologicum, 36, 795-800. Google Scholar
Cyrek, B. (2021). Obraz weganizmu i wegetarianizmu w serwisie YouTube z perspektywy nauk o mediach, Media Biznes Kultura, 1 (10), 143-157.
Crossref
Google Scholar
Dhont, K., Hodson, G. (2014). Why do right-wing adherents engage in more animal exploitation and meat consumption? Personality and Individual Differences, 64, 12-17. DOI:10.1016/j.paid.2014.02.002
Crossref
Google Scholar
Dhont, K., Hodson, G., Leite, A. C. (2016). Common ideological roots of speciesism and generalized ethnic prejudice: The social dominance human–animal relations model (SD‐HARM), European Journal of Personality, 30(6), 507-522. DOI: 10.1002/per.2069
Crossref
Google Scholar
Goldberg, L. R., Strycker, L. A. (2002). Personality traits and eating habits: The assessment of food preferences in a large community sample, Personality and Individual Differences, 32(1), 49-65.
Crossref
Google Scholar
Hodson, G., Earle, M. (2018). Conservatism predicts lapses from vegetarian/vegan diets to meat consumption (through lower social justice concerns and social support). Appetite, 120, 75-81. DOI:10.1016/j.appet.2017.08.027
Crossref
Google Scholar
Keller, C., Siegrist, M. (2015). Does personality influence eating styles and food choices? Direct and indirect effects, Appetite, 84, 128-138. DOI: 10.1016/j.appet.2014.10.003
Crossref
Google Scholar
Kowal, E. (2017). „To, że ileś tam osób powiedziało, że nie może się wegetarianką nazywać, to nie znaczy, że rzeczywiście nie może” – tendencje w konstruowaniu i negocjowaniu tożsamości przez wegetarian i wegan, (red.) W. Żarski, Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura, Wyd. Literatura naukowa i popularnonaukowa, Open Access, s. 115-125. Google Scholar
Kessler C, S, Holler S, Joy S, Dhruva A, Michalsen A, Dobos G, Cramer H., (2016). Personality Profiles, Values and Empathy: Differences between Lacto-Ovo-Vegetarians and Vegans. Forsch Komplementmed, 23, 95-102. DOI: 10.1159/000445369
Crossref
Google Scholar
MacInnis, C. C., Hodson, G. (2017). It ain’t easy eating greens: Evidence of bias toward vegetarians and vegans from both source and target, Group Processes & Intergroup Relations, 20 (6), 721-744. DOI: 10.1177/1368430215618253
Crossref
Google Scholar
McCrae, R. R., Costa, P. T., Jr. (2008). Empirical and theoretical status of the five-factor model of personality traits. In G. J. Boyle, G. Matthews, & D. H. Saklofske (Eds.), The SAGE handbook of personality theory and assessment, Personality theories and models, 1, 273–294.
Crossref
Google Scholar
Medawar, E., Enzenbach, C., Roehr, S., Villringer, A., Riedel-Heller, S.Witte, A.W. (2020). Less Animal-Based Food, Better Weight Status: Associations of the Restriction of Animal-Based Product Intake with Body-Mass-Index, Depressive Symptoms and Personality in the General Population, Nutrients, 12 (5), 1492. DOI: 10.3390/nu12051492
Crossref
Google Scholar
Mõttus, R., Relalo, A., Allik, J., Deary, I.J., Esko, T., Metspalu, A. (2012). Personality traits and eating habits in a large sample of Estonians, Health Psychology, 31, 806-814, Abstrakt pozyskano z: https://doi.apa.org/record/2012-01753-001?doi=1, [dostęp: 11.11.20202; 17:51].
Crossref
Google Scholar
Pfeiler, T. M., Egloff, B. (2018a). Examining the „Veggie” personality: results from a representative German sample, Appetite, 120, 246-255. DOI: 10.1016/j.appet.2017.09.005
Crossref
Google Scholar
Pfeiler, T. M., Egloff, B. (2018b). Personality and attitudinal correlates of meat consumption: Results of two representative German samples, Appetite, 121, 294-301. DOI:10.1016/j.appet.2017.11.098
Crossref
Google Scholar
Pfeiler, T. M., Egloff, B. (2020). Personality and eating habits revisited: associations between the big five, food choices, and Body Mass Index in a representative Australian sample, Appetite, 149. DOI:10.1016/j.appet.2020.104607
Crossref
Google Scholar
Portal Społeczności Wegetarian. (2017). Odmiany wegetarianizmu. Pobrane z: http://www.wegetarianie.pl/odmiany-wegetarianizmu/, [dostęp: 24.03.2020;12:50]. Google Scholar
Ray, J.J. (1976). Do authoritarians hold authoritarian attitudes?, Human relations,29(4), 307-325. Pobrane z: http://jonjayray.tripod.com/dir.html, [dostęp 16.10.2020;16:40].
Crossref
Google Scholar
Ray, J.J. (1981). Authoritarianism, Dominance and Assertiveness, Journal of Personality Assessment, 45(4), 390-397.
Crossref
Google Scholar
Sorokowska, A., Słowińska, A., Zbieg, A., Sorokowski, P. (2014). Polska adaptacja testu Ten Item Personality Inventory (TIPI) – TIPI-PL – wersja standardowa i internetowa. Wrocław: WrocLab. Google Scholar
Uniwersytet Opolski
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.