Abbots, Emma-Jayne and Attala, Lucci (2017). It’s not what you eat but how and that you eat: Social media, counter-discourses and disciplined ingestion among amateur competitive eaters. Geoforum, 84, 1–41.
Crossref
Google Scholar
About Major League Eating, [online]. Majorleagueeating.com. Access: https://majorleagueeating.com/about [15.06.2020].
Google Scholar
Ackerman, Diane (1994). Historia naturalna zmysłów. Tłum. Krystyna Chmielowa. Warszawa: Książka i Wiedza.
Google Scholar
Anjani, Laurensia; Oehlberg, Lora; Mok, Terrance; Tang, Anthony and Goh, Wooi Boon (2020). Why do people watch others eat? An empirical study on the practices of mukbang viewers, [online]. Hcitang.github.io. Access: http://hcitang.org/papers/2020-chi2020-mukbang.pdf [20.06.2020].
Crossref
Google Scholar
Bitsky, Leah (2017). Eating contests are way more dangerous than you think, [online]. Nypost.com. Access: https://nypost.com/2017/04/10/the-scary-truth-about-eating-contests [15.06.2021].
Google Scholar
Choe, Hanwool (2019). Eating together multimodally: Collaborative eating in mukbang, a Korean livestream of eating. Language in Society, 48, 1–38.
Crossref
Google Scholar
Choi, Zach (2019). Asmr nuclear fire stretchy cheese&chicken wings mukbang (No Talking) cooking & heating sounds. YouTube.com. Access: https://www.youtube.com/watch?v=em1FW2FjaCM&t=133s [23.06.2020].
Google Scholar
Cyrek, Barbara (2020). YouTube jako serwis społecznościowy – w stronę klasyfikacji witryny. Zarządzanie Mediami, 8(2), 119–136.
Crossref
Google Scholar
Domańska, Ewa (2010). Jakiej metodologii potrzebuje współczesna humanistyka? Teksty Drugie, 1–2, 45–55.
Google Scholar
Hong, Seok-Kyeong and Park, Sojeong (2017). Internet Mukbang (Foodcasting) in South Korea. In: Eleá, Ilana and Lothar, Mikos (eds.). Young & Creative: Digital Technologies Empowering Children in Everyday Life. Gothenburg: Nordicom, 111–123.
Google Scholar
Huk, Tomasz (2014). Pedagogika medialna. Aspekty społeczne, kulturowe i edukacyjne. Kraków–Katowice: Impuls.
Google Scholar
HunnieBee ASMR (2020). ASMR most popular food at McDonald’sbig mac, oreo mcflurry, nuggets, chicken, Sandwich, fries mukbang. YouTube.com. Access: https://www.youtube.com/watch?v=VM21y7nJW1g [23.06.2020].
Google Scholar
IIFYM Chef (2017). Wpadka na diecie! 10.000 kcal challenge epic cheat fail. YouTube.com. Dostęp: https://www.youtube.com/watch?v=3SZ14dFyS0g&t=896s [26.06.2020].
Google Scholar
IIFYM Chef (2019). Koło fortuny decyduje o tym ile zjem z Mcdonalds! *epic cheat day*. Dostęp: https://www.youtube.com/watch?v=_URQ9_CMs3c [19.06.2020].
Google Scholar
IIFYM. Na czym polega dieta IIFYM? Czy IIFYM dieta jest zdrowa i naprawdę działa? (2019), [online]. Myfitnessgazeta.pl. Dostęp: https://myfitness.gazeta.pl/myfitness/7,166737,24664495,iifym-na-czym-polega-dieta-iifym-czy-iifym-dieta-jest-zdrowa.html [14.06.2020].
Google Scholar
IIFYM Chef (2020). Człowiek vs 8 kg galaretki! Jelly challenge. YouTube.com. Dostęp: https://www.youtube.com/watch?v=eAdQx6QdYow&t=81s [22.06.2020].
Google Scholar
Józefik, Barbara (2014). Kultura, ciało, (nie)jedzenie, terapia. Perspektywa narracyjno-konstrukcjonistyczna w zaburzeniach odżywiania. Kraków: Wydawnictwo UJ.
Google Scholar
Kang, EunKyo; Lee, Jihye; Kim, Kyae Hyung and Yun, Young Ho (2020). The popularity of eating broadcast: Content analysis of „mukbang” YouTube videos, media coverge and the health impact of „mukbang” on public. Health Informatics Journal, 26(3), 2237–2248.
Crossref
Google Scholar
Kircaburn, Kagan; Savci, Mustafa; Emirtekin, Emrah and Griffiths, Mark D. (2021). The role of perceived feelings of presence and escapism in problematic mukbang watching among emerging adult mukbang watchers, [online]. Journal of Concurrent Disorders. Access: http://irep.ntu.ac.uk/id/eprint/42861/1/1438467_Griffiths.pdf [13.09.2021].
Google Scholar
Kircaburn, Kagan; Yurdagül, Cemil; Kuss, Daria; Emirtekin, Emrah and Griffiths, Mark D. (2020). Problematic Mukbang Watching and Its Relationship to Disordered Eating and Internet Addiction: A Pilot Study Among Emerging Adult Mukbang Watchers, [online]. International Journal of Mental Health and Addiction. Access: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11469-020-00309-w.pdf [13.09.2021].
Crossref
Google Scholar
Kotowski, Bartłomiej (2008). E-zabawy na granicy świata rzeczywistego i światów wirtualnych. Zabawy i Zabawki. Studia Antropologiczne (Plays and Toys. Studies in Anthropology), XVI, 95–120.
Google Scholar
Kuligowski, Waldemar (2018). Zgniły pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową. W: Kowalczyk, Bartosz; Łuszczykiewicz, Piotr; Walczak, Karol i in. (red.). Moda na gotowanie. Medialne i kulinarne wizerunki jedzenia. Poznań–Kalisz: Silva Rerum, 13–29.
Google Scholar
Lupton, Deborah (2020). Carnivalesque food videos: excess, gender and affect on YouTube, [online]. Researchgate.net. Access: https://www.researchgate.net/publication/331545260_Carnivalesque_Food_Videos_Excess_Gender_and_Affect_on_YouTube [13.09.2021].
Google Scholar
Łapińska, Joanna (2019). O zmysłowych przygodach w ASMR z perspektywy posthumanizmu. The Polish Journal of the Arts and Culture. New Series, 2, 75–90.
Crossref
Google Scholar
Łeńska-Bąk, Katarzyna (2010). O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria. Opole: Wydawnictwo UO.
Google Scholar
Michalik, Katarzyna (2018). Od kilku minut oglądasz film, na którym ktoś miesza farby albo tnie mydło? ASMR to „orgazm umysłu”, [online]. Natemat.pl. Dostęp: https://natemat.pl/229643,asmr-wywoluje-dreszcze-i-daje-przyjemnosc-ktora-porownuje-sie-do-orgazmu [03.07.2020].
Google Scholar
Oleksiuk, Marlena (2021). Koreańska fala, czyli wpływ i rozprzestrzenianie się kultury koreańskiej w krajach europejskich i amerykańskich. Gdańskie Studia Azji Wschodniej, 19, 209–218.
Crossref
Google Scholar
Rybak, Mariusz (2012). Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś. Studia Humanistyczne AGH, 3, 211–215.
Crossref
Google Scholar
Stonie, Matt (2017). 203 Chips Ahoy Challenge (12,800 Calories). YouTube.com. Access: https://www.youtube.com/watch?v=VxE7Fi6jH54 [02.07.2020].
Google Scholar
Stonie, Matt (2017). 50 Scrambled Egg Challenge. YouTube.com. Access: https://www.youtube.com/watch?v=JL4PQVMaPE8&t=446s [24.06.2020].
Google Scholar
Stonie, Matt (2017). Nutella Challenge. YouTube.com. Access: https://www.youtube.com/watch?v=na2XWHa_g6k&t=113s [10.07.2020].
Google Scholar
Stonie, Matt (2018). Dunkin Donuts 10.000(+) Calorie Challenge. YouTube.com. Access: https://www.youtube.com/watch?v=5E40mf0MNb0&t=18s [09.07.2020].
Google Scholar
Stonie, Matt (2018). Epic Chili Cheese Fries!! (10,120 Calories). YouTube.com. Access: https://www.youtube.com/watch?v=gok-gkH4bwA&t=20s [23.06.2020].
Google Scholar
Sztandara, Magdalena (2007). Jeść oczami. O pokarmach na fotografii. W: Łeńska-Bąk, Katarzyna (red.). Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol. Opole: Wydawnictwo UO, 383–394.
Google Scholar
Thompson, John B. (2001). Media i nowoczesność. Społeczna teoria mediów. Tłum. Izabela Mielnik. Wrocław: Astrum.
Google Scholar
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena (2015). Tradycje kulinarne Korei. Warszawa: Hanami.
Google Scholar
Żaglewski, Tomasz (2011). Dzień z życia Ziemi, czyli YouTube jako cyberkultura. Przegląd Kulturoznawczy, 1(9), 90–108.
Google Scholar