Opublikowane: 2022-08-031

Smakując inność. Pop-etnografia jedzenia w programie podróżniczym Szokujące potrawy

Piotr Małczyński
Media - Kultura - Komunikacja Społeczna
Dział: Artykuły
https://doi.org/10.31648/mkks.6783

Abstrakt

Artykuł stanowi analizę dyskursu podróżniczego na przykładzie programu telewizyjnego Szokujące potrawy. Tekst poświęcony jest reprezentacji różnic kulturowych w mediach. Interpretacja wizerunku Innego opiera się m.in. na kognitywnej teorii metonimii. Szokujące potrawy to telewizyjny program podróżniczo-kulinarny prowadzony przez podróżnika i antropologa Jarosława Nowaka. W każdym odcinku Nowak skupia się na kuchni danego kraju (Peru, Singapuru, Wietnamu, Kambodży, Kazachstanu i Gruzji), która postrzegana jest jako obrzydliwa, egzotyczna lub dziwaczna. Podróżnik pokazuje, jak zdobywa się jedzenie, w jaki sposób jest ono podawane i zazwyczaj sam je zjada. Kuchnia służy jako metonimia lokalnej kultury. Podróżnik wykorzystuje swoją wiedzę antropologiczną do wyjaśniania różnic kulinarnych i kulturowych. Promuje także relatywizm kulturowy. Jednocześnie program obfituje w przejawy egzotyzacji Innych, ukazując lokalne społeczności za pośrednictwem „szokującego jedzenia”.

Słowa kluczowe:

trawelog, program kulinarny, jedzenie, antropologia, egzotyzacja, turystyka

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Małczyński, P. (2022). Smakując inność. Pop-etnografia jedzenia w programie podróżniczym Szokujące potrawy. Media - Kultura - Komunikacja Społeczna, (18). https://doi.org/10.31648/mkks.6783

Cited by / Share

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.