Nazwy osób wskazujące na ich przyzwyczajenia czy upodobania żywieniowe
Abstract
Tematem artykułu są popularne w najnowszej polszczyźnie rzeczownikowe nazwy osób, które wskazują na ich preferencje żywnościowe. Aby lepiej uwypuklić aktualne przeobrażenia oraz wskazać z jednej strony na ciągłość, a z drugiej na zmienność stosowanych w tym celu modeli nazewniczych, autorka opisała także funkcjonowanie tego typu rzeczowników w słownikach języka polskiego XIX i XX w. Scharakteryzowane zostały analogicznie zbudowane dawne i nowe nazwy amatorów określonego typu jedzenia lub picia, w tym osób niejedzących mięsa i ich antagonistów, ale także nowe w polszczyźnie sposoby ich nazywania. W drugiej części analizy przedstawione zostało zjawisko metaforycznego
i metonimicznego używania nazw osób tworzonych od pokarmu dla nich charakterystycznego. Opisane w pierwszej części nazwy wykorzystywane są często jako ekspresywne określenia mieszkańców lub służą do nazywania kogoś ze względu na określone cechy charakteru lub wiek, których odzwierciedleniem staje się spożywane przez niego jedzenie.
Schlagworte:
nazwy osób, neologizmy, preferencje żywienioweLiteraturhinweise
Bańczyk E. (2021): Internetowa madka jako wariant stereotypu współczesnej matki. „Język Polski” CI, z. 2(71), s. 71–86.
Crossref
Google Scholar
Batko-Tokarz B. (2019): Tematyczny podział słownictwa współczesnego języka polskiego – teoria, praktyka, leksykografia. Kraków. Google Scholar
Dumanowski J. (2009): Hierarchia bytów żywieniowych. [W:] Pasaż Wiedzy. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, , dostęp: 28.09.2022. Google Scholar
Górny H. (2020): Czy istnieje potrzeba leksykograficznego opracowania terminów antroponomastycznych? „Onomastica” LXIV, s. 93–106.
Crossref
Google Scholar
Kempf Z. (1985): Wyrazy „gorsze” dotyczące zwierząt. „Język Polski” z. 2–3, s. 125–144. Google Scholar
Lisczyk K. (2019): Wege- samodzielna jednostka, człon złożenia, wyraz motywujący. „Poradnik Językowy” z. 5, s. 56–66. Google Scholar
Łachnik J. (2022a): Analiza najnowszego słownictwa polskiego z pola tematycznego jedzenie – na materiale słownika Obserwatorium Językowego UW. Analiza formalna jednostek i analiza ilościowa pola. „Prace Filologiczne” nr 77, s. 291–314.
Crossref
Google Scholar
Łachnik J. (2022b): Nowe słownictwo związane z jedzeniem – na materiale Obserwatorium Językowego UW. Próba rekonstrukcji struktury pola tematycznego. „Poradnik Językowy” z. 2, s. 25–44.
Crossref
Google Scholar
Łeńska-Bąk K. (2006): Cudze smaki. O trudzie rozumienia obcych upodobań gastrycznych. [W:] Poszukiwanie sensów. Lekcja z czytania kultury. Red. P. Kowalski, Z. Libra. Kraków, s. 109–128. Google Scholar
Maćkiewicz J. (2020): Metonimia jako narzędzie perswazji (na przykładzie tekstów prasowych). „Zeszyty Prasoznawcze” 63, nr 3(243), s. 33–46.
Crossref
Google Scholar
Niewiara A. (2000): Wyobrażenia o narodach w pamiętnikach i dziennikach z XVI–XIX wieku. Katowice. Google Scholar
Pajdzińska A. (2001): My, to znaczy… : z badań językowego obrazu świata. „Teksty Drugie” 1(66), s. 33–53. Google Scholar
Senderska J. (2021): Nazwy osób we współczesnej polszczyźnie (na materiale Obserwatorium Językowego Uniwersytetu Warszawskiego). „Prace Językoznawcze” XXIII/3, s. 25–53.
Crossref
Google Scholar
Straczuk J. (2013): Cmentarz i stół. Toruń. Google Scholar
Szczepańska E. (2006): Etnonimy deprecjonujące a stereotypy językowe w czeszczyźnie i polszczyźnie. „Bohemistyka” 4, s. 265–272. Google Scholar
Tyrpa A. (2021a): Kontakty dawnych Polaków z innymi nacjami odbite w leksyce, frazeologii i przysłowiach. [W:] Pół wieku z polszczyzną. Red. M. Buława, B. Grabka, R. Kucharzyk. Kraków, s. 187–196. Google Scholar
Witalisz A. (2016): Przewodnik po anglicyzmach. Kraków. Google Scholar