Personal nouns indicating food preferences
Abstract
The article presents personal nouns associated with what a given person eats, a phenomenon that is becoming more and more popular nowadays in the Polish language. In order to emphasize current modifications in personal nouns, and to indicate both the continuity as well as the variability in the way they are created, the author provides crucial information regarding their functioning in the Polish language dictionaries from the 19th and 20th centuries. Thus, the first part of the article presents analogous old and new names of certain types of food- and drink-lovers, including those not eating meet and their opponents, but also new and unknown ways of creating them in the Polish language. In the second part of the article, the author analyses an interesting problem of metonymic or metaphoric use of people’s names created based on food items they typically eat. These names are often used to expressively name residents of other countries or to describe people of a certain personality or age associated with a particular type of food.
Keywords:
personal names, neologisms, food preferencesReferences
Bańczyk E. (2021): Internetowa madka jako wariant stereotypu współczesnej matki. „Język Polski” CI, z. 2(71), s. 71–86.
Crossref
Google Scholar
Batko-Tokarz B. (2019): Tematyczny podział słownictwa współczesnego języka polskiego – teoria, praktyka, leksykografia. Kraków. Google Scholar
Dumanowski J. (2009): Hierarchia bytów żywieniowych. [W:] Pasaż Wiedzy. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, , dostęp: 28.09.2022. Google Scholar
Górny H. (2020): Czy istnieje potrzeba leksykograficznego opracowania terminów antroponomastycznych? „Onomastica” LXIV, s. 93–106.
Crossref
Google Scholar
Kempf Z. (1985): Wyrazy „gorsze” dotyczące zwierząt. „Język Polski” z. 2–3, s. 125–144. Google Scholar
Lisczyk K. (2019): Wege- samodzielna jednostka, człon złożenia, wyraz motywujący. „Poradnik Językowy” z. 5, s. 56–66. Google Scholar
Łachnik J. (2022a): Analiza najnowszego słownictwa polskiego z pola tematycznego jedzenie – na materiale słownika Obserwatorium Językowego UW. Analiza formalna jednostek i analiza ilościowa pola. „Prace Filologiczne” nr 77, s. 291–314.
Crossref
Google Scholar
Łachnik J. (2022b): Nowe słownictwo związane z jedzeniem – na materiale Obserwatorium Językowego UW. Próba rekonstrukcji struktury pola tematycznego. „Poradnik Językowy” z. 2, s. 25–44.
Crossref
Google Scholar
Łeńska-Bąk K. (2006): Cudze smaki. O trudzie rozumienia obcych upodobań gastrycznych. [W:] Poszukiwanie sensów. Lekcja z czytania kultury. Red. P. Kowalski, Z. Libra. Kraków, s. 109–128. Google Scholar
Maćkiewicz J. (2020): Metonimia jako narzędzie perswazji (na przykładzie tekstów prasowych). „Zeszyty Prasoznawcze” 63, nr 3(243), s. 33–46.
Crossref
Google Scholar
Niewiara A. (2000): Wyobrażenia o narodach w pamiętnikach i dziennikach z XVI–XIX wieku. Katowice. Google Scholar
Pajdzińska A. (2001): My, to znaczy… : z badań językowego obrazu świata. „Teksty Drugie” 1(66), s. 33–53. Google Scholar
Senderska J. (2021): Nazwy osób we współczesnej polszczyźnie (na materiale Obserwatorium Językowego Uniwersytetu Warszawskiego). „Prace Językoznawcze” XXIII/3, s. 25–53.
Crossref
Google Scholar
Straczuk J. (2013): Cmentarz i stół. Toruń. Google Scholar
Szczepańska E. (2006): Etnonimy deprecjonujące a stereotypy językowe w czeszczyźnie i polszczyźnie. „Bohemistyka” 4, s. 265–272. Google Scholar
Tyrpa A. (2021a): Kontakty dawnych Polaków z innymi nacjami odbite w leksyce, frazeologii i przysłowiach. [W:] Pół wieku z polszczyzną. Red. M. Buława, B. Grabka, R. Kucharzyk. Kraków, s. 187–196. Google Scholar
Witalisz A. (2016): Przewodnik po anglicyzmach. Kraków. Google Scholar